Types van verkoop – De verkoop na gemeen overleg

15/01/2019

De verkoop na gemeen overleg wordt het meest gebruikt. De verkoper biedt zijn vastgoed aan via verschillende communicatiekanalen zoals makelaarskantoren, zoekertjes, etc. De verkoop is een feit vanaf het sluiten van een akkoord tussen de verkoper en de koper.

Wat zijn de voordelen van een verkoop na gemeen overleg ?

Het eerste voordeel is juist het feit dat er veel kopers de zoekertjes op het internet raadplegen of langs gaan bij een makelaarskantoor. Het doelpubliek is dus groter.

Het nadeel is dat men niet zeker kan zijn van de zichtbaarheid van het vastgoed of van het aantal geïnteresseerden. Wanneer een koper op de proppen komt en u een prijs voorstelt, weet u nog niet of het beter is onmiddellijk te verkopen of te wachten op een betere aanbieding. U riskeert natuurlijk uw eerste koper te verliezen. De verkoop kan dus meerdere maanden in beslag nemen.

Vergeleken met een openbare verkoop, liggen de reclamekosten minder hoog. Maar ze zijn wel ten laste van de verkoper en niet van de koper, zoals dat normaal gezien wel het geval is bij een openbare verkoop. Daar komt nog bij dat de gehanteerde prijzen bij een verkoop na gemeen overleg normaliter hoger liggen (van 5 tot 10%) dan bij een openbare verkoop. Een beetje wachten loont dus soms de moeite.