Hoeveel bedenktijd heb je bij de aankoop van een huis?

8/07/2019

Instant gek van een huis, je doet een bod, maar dan begin je te twijfelen … Hang je nu vast, of zijn er nog mogelijkheden om je te bedenken? Hoe zit het eigenlijk met de bedenktijd bij de aankoop van een huis? Is op je beslissing terugkomen een optie?

Neem je tijd, ook al kost het je misschien je droomhuis

Kort door de bocht: de aankoop van een huis is in België definitief.Je hebt dus geen bedenktijd. Breng je een bod uit dat de verkoper aanvaardt, dan hang je in principe aan de koop vast. Ook al bied je de vraagprijs, het is nog altijd wel de verkoper die bepaalt of de verkoop plaatsvindt of niet. De verkoper is niet verplicht om te verkopen omdat je de verkoopprijs biedt.

Twee keer nadenken voor je een woning koopt is dus ontzettend belangrijk. Ondoordacht beslissingen nemen omdat er andere kapers op de kust zijn, is niet verstandig. Als de verkoper je bod aanvaardt, dan is er een bindende overeenkomst, houd dat altijd in het achterhoofd.

Kan je nog op je stappen terugkeren?

Te impulsief gehandeld? Enkel als de verkoper af ziet van de verkoop, kun je er nog onderuit. Is dat niet het geval, dan pleeg je contractbreuk. De verkoper mag dan wettelijk gezien een schadevergoeding eisen. In principe kan dit oplopen tot 10% van de aankoopprijs. De kosten swingen dus al snel de pan uit.

Geraken jullie er niet uit, dan kan de verkoper naar de rechtbank trekken. Heeft de verkoper ergens het bewijs dat je effectief de koop bent aangegaan, dan is de kans vrij groot dat je alsnog tot de aankoop zult moeten overgaan.

Is er een alternatief voor een bod?

Wil je niet meteen een bod uitbrengen, maar heb je wel interesse? Overweeg het nemen van een optie. Met deze koopoptie verplicht de verkoper zich ertoe om binnen een bepaalde termijn, de woning aan niemand anders te verkopen. Deze periode duurt vaak maar een aantal dagen. Op deze manier heb je de tijd om nog eens rustig na te denken, nog snel enkele andere opties te bekijken of je financiering rond te krijgen.