Investeren in een tweede verblijf in de Ardennen of aan zee

10/05/2019

Misschien hebt u er al eens aan gedacht om te investeren in een tweede verblijf? Wacht niet langer! Het is eenvoudiger dan u denkt! Lees hier onze tips en financieringsoplossingen die vandaag op de markt bestaan.

Genieten van de gezonde zeelucht van de Noordzee, boswandelingen in de Ardennen … U droomt misschien al langer van een vakantiehuis. Maar u zit met een heleboel vragen. Hoe financier ik mijn project? Waar vind ik de nodige middelen?

Er bestaan heel wat financieringsoplossingen waardoor u zorgeloos uw tweede verblijf kunt kopen.

In dit artikel zetten we alles op een rijtje.

Ik ben zelfstandige. Wat zijn de financieringsoplossingen voor mijn vakantiehuis?

Hebt u een eenmanszaak of een vennootschap en hebt u al een IPT (individuele pensioentoezegging) of een VAPZ-verzekeringscontract (vrij aanvullend pensioen voor zelfstandigen) aangemaakt om een aanvullend pensioen voor uzelf op te bouwen?

Dan kan zo’n contract u wel van pas komen! De aankoop van een tweede verblijf in de Europese Economische Ruimte kunt u immers financieren met een krediet op vaste termijn (alleen de intresten zijn maandelijks te betalen). Het af te lossen kapitaal kunt u dan op het einde weer samenstellen dankzij uw VAPZ- of IPT-contract.

Ik ben werknemer. Wat zijn de financieringsoplossingen voor mijn tweede verblijf?

U bent werknemer en u beschikt over een door uw werkgever afgesloten groepsverzekeringscontract. Indien de algemene voorwaarden dat toelaten, kan u dat ook gebruiken om het kapitaal van een krediet op vaste termijn opnieuw samen te stellen.

Hoe verloopt dat concreet?

Maar hoe werkt zo’n krediet op vaste termijn dan concreet? Zo’n krediet (ook wel gekend onder de naam bulletkrediet) koppelt, voor de maandelijkse aflossingen, het kapitaalgedeelte los van het intrestgedeelte.

Bij een klassiek krediet bestaat uw maandelijkse aflossing uit kapitaal en intresten.

Bij een krediet op vaste termijn bestaat die maandelijkse aflossing alleen uit intresten. U moet het kapitaal in één keer op het einde aflossen via de spaarcontracten die ten gunste van u door uw beroepsactiviteit zijn afgesloten.

Voorbeeld a.d.h.v. een fictieve rentevoet van 2,30 %

Krediet op vaste termijnKrediet met vaste maandelijkse aflossingen
Geleend bedrag = het kapitaal€ 150.000€ 150.000
Bedrag van de maandelijkse aflossingen€ 285,00€ 984,72
Op het einde af te lossen totaalbedragHet kapitaal: € 150.000,00€ 0,00

Dankzij de formule op vaste termijn kunt u uw tweede verblijf dus financieren door maandelijks slechts een zeer klein bedrag uit te geven. U hebt de garantie dat het kapitaal op het einde door uw groepsverzekeringscontract of uw contract aanvullend pensioen wordt afgelost.

En in het buitenland? Ook dat is mogelijk.

Ik ben eigenaar van een in België gelegen hypotheekvrij goed

Bezit u een hypotheekvrij goed in België, dan kan u voor de aankoop van een goed in het buitenland een hypothecair krediet afsluiten en de hypotheekregistratie dankzij uw goed in België waarborgen.

Ik ben eigenaar van een in België gelegen goed en heb al een groot deel van het kapitaal afgelost

Bent u eigenaar van een in België gelegen goed en hebt u al een groot deel van het kapitaal afgelost? Dan kan u dat bedrag via een heropname opnieuw lenen en de aankoop van uw tweede verblijf financieren.

Nu hoeft u alleen nog het vakantiehuis van uw dromen te vinden! Raadpleeg HIER snel de lijst met onze panden!

Het is allemaal niet eenvoudig voor wie er voor het eerst mee in aanraking komt. Geen nood! De deskundigen van Wilink zijn er om u te helpen. Ze begeleiden u, geven u uitleg en advies en volgen u in de belangrijke momenten van je leven. Vermijd onaangename verrassingen en neem contact op met een van onze adviseurs vooraleer u stappen onderneemt om een onroerend goed aan te kopen. Zo koopt u uw vastgoed in de beste omstandigheden.