Vraag jij een bouwtechnische keuring?

3/07/2019

Een woning kopen is vaak een grote beslissing. Je wil dan ook geen kat in de zak kopen. Zeker als je niets van bouwen of verbouwen kent, kan een bouwtechnische keuring heel wat zorgen en problemen achteraf voorkomen. Waar wat is dat nu juist zo een bouwtechnische keuring en wat is de meerwaarde?

Wat is een bouwtechnische keuring?

Het gaat hier om een onafhankelijke, visuele inspectie van de woning. Het geeft in grote lijnen de staat van de woning weer, die jij wenst aan te kopen. Dit gebeurt uiteraard door een professional. Zijn er gebreken, dan komen die in principe boven en krijg je ook meteen een raming van wat het ongeveer gaat kosten om deze te herstellen. Weet dat een bouwtechnische keuring een opschortende voorwaarde kan zijn bij de verkoop. Ben je niet zeker over de staat van de woning en wil je een beetje zekerheid, dan kan deze keuring zeker lonen.

Waarom laat je ze uitvoeren?

Zekerheid, daar draait het om. Je weet wat je koopt en weet ook gelijk wat het kost om eventuele gebreken te gaan herstellen. Vaak wordt een bouwtechnische keuring ook aangegrepen om de prijs van een woning nog enigszins te drukken. In principe sluit je met het aanstellen van een professional verrassingen uit en kom je niet voor onverwachte kosten te staan. Uiteraard bepaal je nog steeds zelf of eventuele gebreken een struikelblok vormen of niet.

Wanneer vindt deze plaats?

Vaak bij oudere huizen. Ga je voor een woning van voor 1990, dan is het altijd verstandig om voor een bouwtechnische keuring te opteren.

Wat wordt er juist gecontroleerd?

Bouwkundige inspecteurs controleren gemiddeld meer dan honderden punten. Ze bekijken de structuur van de woning, inspecteren ramen, plinten en deuren en het dak. Maar ook de tuin, buitenmuren, keuken en badkamer worden onder de loep genomen. Kortom, de hele woning krijgt een grondige controle.

Je vindt op het internet heel wat partijen die bouwtechnische keuringen uitvoeren. Wil je meer zekerheid, dan kan dit een belangrijke stap zijn in het aankoopproces van je woning en voor je gemoedsrust.