Is hamsterhuren wat voor jou?

3/06/2019

Nog nooit van de term hamsterhuren gehoord? Best mogelijk, maar het begrip is wel aan een opmars bezig en het kan een oplossing zijn als je een huis wil kopen maar minder kapitaalkrachtig bent. We bekijken samen even of het wat voor jou is…

Wat is hamsterhuren?

Bij hamsterhuren ga je je woning eerst huren, waarbij je 5 jaar huishuur kunt inbrengen om een woonlening aan te gaan. Je gebruikt je huishuur dus eigenlijk als eigen inbreng voor je woonproject. Dat kan 5 jaar met terugwerkende kracht en je krijgt tot 10 jaar bedenktijd nadat je de woning betrekt. Zonder aankoopverplichting!

Iets voor jou?

Hamsterhuren is interessant als je niet over een eigen inbreng beschikt, maar je geld toch niet verloren wilt laten gaan aan huishuur. Als je je huishuur kunt betalen, kun je hamsterhuren. Op deze manier spaar je voor je eigen inbreng door huishuur te betalen. Ideaal voor jonge gezinnen die nog geen reserve hebben kunnen opbouwen.

Welke woningen komen in aanmerking?

Zowel huizen als appartementen komen in aanmerking en kan je gegroepeerd terugvinden. Het gaat vaak om duurzame en kwalitatieve projecten. In de meeste gevallen gaat het om nieuwbouw.

De voordelen?

Een huis huren wordt eigenlijk sparen, is dat niet mooi? Dit terwijl je toch de vrijheid hebt om van de aankoop af te zien. Je hebt immers 10 jaar de tijd om te beslissen of je eigenaar van de woning wil worden of niet. Bovendien zijn hamsterwoningen energiezuinig en worden er hoogwaardige materialen gebruikt. Niet elke nieuwbouwwoning komt immers in aanmerking als hamsterwoning.

Zijn er ook nadelen?

Fiscale experten zien er alvast geen graten in. Ze wijzen wel op het feit dat de rente momenteel laag is, maar dat dit er binnen 5 jaar natuurlijk helemaal anders kan uitzien. In de praktijk blijkt het huurgeld vaak ook net iets hoger. De 21% BTW wordt immers vaak doorgerekend in de huurprijs. Je verliest ook het fiscale voordeel van de aankoop, want huurgelden tellen niet mee en als je de woning besluit aan te kopen, moet je alsnog registratierechten betalen.

Is er al een groot aanbod?

Momenteel is de vraag groot, maar het aanbod eerder beperkt. Je kunt je wel inschrijven op een wachtlijst en zo blijf je op de hoogte van de mogelijkheden.