Brussel verlaten en in Wallonië gaan wonen, een goed idee?

29/04/2019

Is je huis of appartement in Brussel verkopen met als doel je te vestigen in een grotere woonst in Wallonië een goed plan? Le Soir ging op onderzoek uit.

Zoals we onlangs hebben aangehaald, zijn er grote regionale verschillen in vastgoedprijzen. Een gesloten of halfopen bebouwing kost 140.000 euro in het zuiden van het land, tegenover 226.000 euro in Vlaanderen en maar liefst 376.000 euro in Brussel. Nog opmerkelijker, is dat de gemiddelde prijs van een appartement in Brussel (bijna 200.000 euro) veel hoger ligt dan die van een huis in Wallonië.

Binnen de regio’s zelf bestaan er natuurlijk ook grote verschillen. Een appartement in Elsene verkoopt voor dezelfde prijs als een huis in Anderlecht en Wallonië, terwijl de gemiddelde prijzen in Lasnes (550.000 euro) maar liefst 9 (!) keer hoger liggen dan in Hastière (67.500 euro). In Vlaanderen hetzelfde verhaal, ook al zijn de verschillen hier kleiner. Zo is een pand in Knokke (530.000 euro) gemiddeld 4 keer meer waard dan een pand in Ronse (140.000 euro). Moeilijk vergelijkbaar allemaal…

Locatie, locatie, locatie…

De eigenaar van een appartement in Anderlecht ter waarde van 275.000 euro kan dus een prachtig huis in Charleroi kopen. Verleidelijk, al hangt alles natuurlijk van jouw persoonlijke situatie af. Hoever moet je dagelijks pendelen, is er een station/snelweg in de buurt, zulke zaken. Wie voor de prijs van zijn of haar Brussels appartement een villa wil, zal zich in principe (ver) buiten de hoofdstad moeten vestigen. Weet dat zowel Vlaams- als Waals-Brabant ontzettend duur geworden zijn. Buiten Brussel zijn dit zelfs de twee duurste provincies van het land.

Waar je dan wel goede zaken kan doen? In Henegouwen bijvoorbeeld, net als in de provincies Namen en Luik. De vraag is alleen hoelang nog…

In ieder geval is de situatie in Vlaanderen anders dan in Wallonië. Waalse steden zijn doorgaans goedkoop, Vlaamse steden duur. Antwerpen en de streek tot Brussel (E19-as) is zelfs zo goed als onbetaalbaar geworden voor het gros van de Belgische bevolking.