Welk pand kies je: instapklaar of te renoveren?

19/04/2019

Twijfel je tussen een instapklare en een te renoveren woning? Met dat probleem worstelen meer mensen. Er zijn voor- en nadelen verbonden aan beide.

Welke belangrijkste er voor beide te benoemen vallen? Die zetten we even voor jou op een rijtje.

Kostprijs vaak ongeveer gelijk

Of je nu kiest voor een vaak duurdere instapklare woning of gaat voor een te renoveren woning plus renovatiekosten, dat maakt vaak weinig verschil. Renoveren wordt immers gestimuleerd door de overheid, waardoor je maar 6% BTW betaalt en vaak ook van een renovatiepremie kunt genieten. Vaak is zelf renoveren iets voordeliger, maar lang niet altijd.

3 redenen waarom je kiest voor een instapklare woning

  • Bij de keuze voor een instapklare woning kies je voor een zorgeloze start. Je mag er zo goed als zeker van zijn dat alles in orde is. Geen problemen met vocht, geen bedrading die het begeeft of andere problemen. Dit geeft je heel wat gemoedsrust.
  • De verkoopprijs van je woning stijgt vaak nog wat en als je het pand wil verhuren kun je er een mooie huurprijs voor vragen. Heel wat mensen willen immers graag een instapklare woning.
  • Vaak zijn deze panden al goed geïsoleerd en beschikken ze over een degelijke verwarmingsinstallatie. De energiekosten zijn dan ook betrekkelijk laag.

3 redenen waarom je kiest voor een te renoveren pand

Bijna alle beslissingen kun je op deze manier zelf nemen. Je kunt jouw droomwoning construeren en je interieur volledig op jouw smaak en wensen afstemmen. Je hoeft geen compromissen te sluiten en doet helemaal je eigen ding.

  • Vaak hebben te renoveren woningen een bepaalde charme. Een oude hoeve, een notariswoning of bijzondere tegels. Deze woningen vind je vaak ook op een heel aantrekkelijke locatie.
  • Je hoeft niet alles in één keer te renoveren, zodat je de kosten kunt spreiden. De belangrijkste werken kunnen eerst en de rest wanneer het budget het toelaat.