Een oude school of theaterzaal kopen om er te wonen : wat zijn de voor- en nadelen?

31/03/2019

Een gebouw dat nooit de bedoeling had om als woonst te dienen ombouwen tot een grote en gezellige ruimte… Het is in de mode en vaak goedkoop in aankoop. Maar wat zijn de nadelen?

Atypische gebouwen zijn helemaal in. Ze beantwoorden aan de verwachtingen van heel diverse groepen. Trendy jongeren die houden van iets “anders”, families die op zoek zijn naar ruimte of jongere koppels die zich laten verleiden door de wat lagere aankoopprijs: steeds meer huizenjagers gaan de uitdaging aan. Zou jij een van hen kunnen zijn?

Wat is een atypische ruimte?

Niet iedereen is helemaal mee met het concept van atypische ruimtes. Eerst en vooral moet duidelijk gemaakt worden wat we met die benaming bedoelen: oude school, lege kantoren, theaterzaal waar het publiek niet meer komt, verouderde bibliotheek… Wat zijn geschiedenis ook is, elk type gebouw kan een tweede leven als woning krijgen.

Wat zijn de voordelen?

De aantrekkingskracht van het “ongewone” is niet de enige reden. Dit soort panden kan verschillende voordelen hebben. Sommige mensen verkiezen een karaktervol pand met een geschiedenis boven eender welk nieuwbouwproject. Anderen zien dan weer de mogelijkheid om hun creativiteit de vrije loop te laten. Nog anderen worden vooral aangetrokken door de grote ruimtes die de meeste verbouwingen te bieden hebben. En dan is er natuurlijk nog de prijs per vierkante meter die over het algemeen voordeliger is.

En de nadelen?

Het valt niet te ontkennen dat woningen in loftstijl ruim en licht zijn, maar het is niet eenvoudig om zulke ruimtes in te richtn, om ze een structuur te geven die wonen aangenaam en gezellig maakt. Daar is een aanzienlijke investering voor nodig. Singles en jonge koppels weten zulke open ruimtes misschien wel te appreciëren, maar het gebrek aan intimiteit zal vooral voor gezinnen een doorn in het oog zijn.

Omgebouwde ruimtes hebben vaak hoge plafonds. Dat is ongetwijfeld hun grootste aantrekkingskracht, totdat je de eerste factuur voor de verwarming in de bus krijgt… De XXL galzen daken laten heel veel licht binnen en evenveel warmte buiten…

Bovendien zijn gebouwen die een commercieel doel hadden niet altijd aangesloten op nutsvoorzieningen, zoals water, gas en riolering. De aanpassingen die daarvoor nodig zijn, kunnen erg duur uitkvallen en die werkzaamheden zijn onderworpen aan heel wat regels die gedetailleerd werden vastgelegd door de gemeentes. Het is dus aangeraden om je goed te informeren voor je aan je project begint.