Je huurwoning verkopen: wat met de huurder?

28/02/2019

Je hebt een huis of appartement dat je wil verkopen, maar er zit nog een huurder in. Heeft deze als eerste het recht om de woning te kopen of niet? Wij vertellen het je.

Een voorkooprecht is niet standaard voorzien

Een huurder heeft in principe geen voorkooprecht. Bij een voorkooprecht heeft iemand het recht om iets te kopen voor alle andere kandidaat-kopers. En dit aan dezelfde prijs en voorwaarden als andere potentiële kopers. Heb je met je huurder een voorkooprecht afgesloten, dan wil dit niet zeggen dat hij/zij de woning zeker kan kopen. Is er een andere koper die meer biedt, dan kan deze alsnog het huis kopen.

Wettelijk gezien heeft de huurder geen voorkooprecht. Voor pachters is er een uitzondering, maar in principe kun je dus aan eender wie je woning verkopen. Uiteraard is het wel mogelijk een contract op te stellen waarin je de huurder een voorkooprecht geeft. Zo’n afspraak is perfect geldig, maar zorg wel dat je deze op papier hebt staan. Deze overeenkomst is bindend. Kom je ze niet na, dan kan je dit op een schadevergoeding te staan komen. Het opmaken van zo’n overeenkomst laat je maar beter over aan een jurist met kennis van zaken.

Geen voordelen voor de verkoper

Een voorkooprecht heeft als verhuurder niet echt voordelen. Integendeel in praktijk schrik je er misschien potentiële kopers mee af en loop je het risico je woning onder de marktprijs te moeten verkopen.

Het alternatief? Een voorkeursrecht

Bij dit alternatief krijgt een huurder als eerste de mogelijkheid om een bod uit te brengen of om te onderhandelen, wanneer de verhuurder van plan is de woning te verkopen. Is er geen interesse, dan kun je zonder problemen je woning aan iemand anders verkopen.