Een verborgen gebrek: wat te doen?

18/02/2019

Eindelijk je droomwoning op de kop getikt, maar word je niet veel later geconfronteerd met een verborgen gebrek? Treuzel dan niet, maar schiet in actie. Deze stappen kun je ondernemen.

Wat is een verborgen gebrek?

Een verborgen gebrek kan voor heel wat discussies zorgen. Als koper ga je er immers meestal vanuit dat een gebrek bewust is achtergehouden. Dit kan gaan van een toestel dat niet werkt tot vochtproblemen, problemen met de funderingen of een kapotte verwarming. Als koper wil je deze kosten verhalen op de verkoper, maar een echte wetgeving is er niet.

Vast staat dat een verborgen gebrek, echt wel verborgen moest zijn bij een eerste bezoek. Bovendien mag je natuurlijk ook niet op de hoogte gesteld zijn. Als je dan de woning koopt, aanvaard je immers het gebrek. Een gebrek moet ook voldoende ernstig zijn. Moest je het geweten hebben, had je het pand nooit gekocht.

Wat te doen bij een verborgen gebrek?

Als koper sta je zwak, want de bewijslast ligt volledig bij jou. De verkoper kan enkel aansprakelijk gesteld worden als hij ter kwader trouw heeft gehandeld, maar bewijs dat maar eens … Gezien de moeilijkheid is het belangrijk geen tijd verloren te laten gaan. Hoe meer tijd je er laat overgaan, hoe moeilijker je de verborgen gebreken kunt bewijzen. Neem meteen foto’s. Gaat het om ernstige gebreken, dan kun je er misschien een gerechtsdeurwaarder bijhalen.

Bij kleine gebreken kan er een expert aangesteld worden, die voor een minnelijke schikking zorgt. Bij zware gebreken zul je je advocaat moeten inschakelen, die een procedure opstart voor de rechtbank. Laat een expert aanstellen door de rechtbank of schakel er zelf al eentje in om het proces te versnellen.

Voor de rechtbank kun je een kostenvergoeding vragen voor de gemaakte herstellingskosten. Het is niet mogelijk om te vragen dat de verkoper de gebreken op eigen kosten herstelt. Het is wel mogelijk om te vragen om de verkoop te laten ontbinden, eventueel met een schadevergoeding.

Zet zaken op papier

Wil je miserie vermijden kan het helpen om opmerkingen op papier te zetten. Zet eventuele gebreken op papier met een verklaring en voeg eventueel ook de facturen van de herstelling toe. Voor beide kan dit een geruststelling zijn.