4 valkuilen om te vermijden alvorens een oud huis te kopen

7/02/2019

Een woning met wat leeftijd kan best charmant zijn. Bovendien zijn ze vaak goedkoper, waardoor ze misschien wél net binnen je budget vallen. Toch let je maar beter over voor je halsoverkop zo’n pand koopt er kunnen immers best wat valkuilen zijn. Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje.

Is de woning zijn prijs waard?

Hoewel de waarde van een woning subjectief blijft, zijn er toch een aantal mogelijkheden om er achter te komen of een oude woning zijn prijs waard is. Zo kun je vergelijken met andere woningen in de buurt of je legt het voor aan iemand die vertrouwd is met immobiliën. Informeer steeds naar het kadastraal inkomen en bij een oude woning loont het ook steeds de moeite om te bekijken voor welke premies je in aanmerking komt. Is je woning ouder dan 5 jaar dan moet je slechts 6% BTW betalen in plaats van 21%, als je werken laat uitvoeren door een geregistreerde aannemer. Dat scheelt aardig wat!

Ga de staat van de woning na

Zeker bij een oud huis kunnen er wel wat mankementjes zijn. Neem de tijd om de woning grondig te bekijken en te analyseren. Sla geen ruimtes over en heb ook voor vocht, want dat is vaak een hardnekkig probleem. Controleer grondig nieuwe lagen verf en durf doorvragen.

Oudere woningen zijn vaak slecht geïsoleerd, dus dat vergt bijkomende investeringen. Bezoek de woning ook steeds met voldoende daglicht, zo kunnen de mindere zaken niet weggemoffeld worden. Vraag ook zeker het energieprestatiecertificaat op.

Ken je zelf weinig van woningen en technische zaken, dan loont het de moeite om iemand met kennis van zaken mee te nemen. Een extra paar ogen kan nooit geen kwaad.

Apparatuur en technische installaties

In een oude woning zijn ook de toestellen en technische installaties vaak net iets ouder. Dat hoeft geen ramp te zijn, maar het kan wel extra kosten met zich meebrengen. Je renoveert ook maar beter gelijk grondig, anders blijf je bezig.

Indien er nieuwe leidingen moeten komen of je apparatuur dient te vervangen, dan moet je dit natuurlijk bij het budget tellen.

De ligging

De ligging van je woonst is een belangrijke factor. Hoe ver moet je naar je werk, de school en ga zo maar door. Zijn er winkels in de buurt of moet je voor alles de wagen nemen? Goed gelegen woningen zijn meer waard, maar dat is logisch gezien het comfort.