Een huis bezichtigen, zo doe je dat!

28/12/2018 - partner: Immovlan.be

Een woning kopen is best spannend, maar natuurlijk ga je het eerst grondig bekijken, voor je tot de aankoop overgaat. Er zijn heel wat dingen om op te letten tijdens zo een bezichtiging. Wij zetten enkele aandachtspunten op een rijtje.

1. Neem iemand mee die er verstand van heeft

Niet alleen zien twee paar ogen meer dan één, zeker als je de eerste keer een woning gaat kopen, neem je beter iemand mee die er ervaring mee heeft en/of er verstand van heeft. Zeker bij een iets ouder huis is het verstandig een professional mee te nemen, die kan kijken naar de staat van het huis. Dit kan een makelaar zijn, maar net zo goed een vakman.

2. Vervul je onderzoeksplicht

Blijken er na de aanschaf van de woning problemen te zijn, dan moet je kunnen aantonen dat je je onderzoeksplicht vervuld hebt. Je moet dus eigenlijk kunnen aantonen dat je er alles aan hebt gedaan om gebreken te kunnen ontdekken. Kosten van gebreken die je tijdens de bezichtiging had kunnen zien, zijn voor jouw rekening. Iemand met verstand van bouwen en verbouwen merkt deze gebreken natuurlijk sneller op. Durf tijdens een bezichtiging dan ook kritische vragen stellen.

3. Vraag naar de documenten van de Vereniging van Eigenaren

Koop je een appartement, dan controleer je ook maar beter de documenten van de Vereniging van Eigenaren. Indien deze immers over onvoldoende kapitaal beschikt, kunnen dringende herstellingen misschien niet uitgevoerd worden.

4. Maak een checklist

Vergeet je dingen te vragen, maak dan op voorhand een checklist op die je kan afwerken. Alle vragen die je belangrijk vindt, zet je op dit lijstje. Daarmee voorkom je dat je puur emotioneel handelt. Een woning enkel en alleen op je buikgevoel kopen, is meestal geen goed idee.

5. Meer dan enkel de woning

Is er een tuin? Ga dan zeker ook even de tuin in. Wandels eens door de buurt en proef de sfeer. De buurt kan je immers niet veranderen en het kan echt wel handig zijn om een aantal winkels in de nabije omgeving te hebben. Een praatje met de buren is ook nooit een slecht idee.