Kan je je woning via meerdere makelaars tegelijk verkopen?

10/12/2018

Je ziet wel eens dat woningen of appartementen te koop staan via meerdere vastgoedmakelaars. Maar mag je eigenlijk steeds twee of meer makelaars inschakelen om je woning te verkopen? Met welke spelregels moet je rekening houden?

876247

Als je je woning te koop stelt wil je allicht dat die zo snel mogelijk verkocht wordt. Om dat te kunnen realiseren wil je meerdere vastgoedmakelaars tegelijk inschakelen. Maar kan je dat wel?

Je gaf exclusiviteit

Als je in het contract dat je met een makelaar afsloot afsprak dat deze exclusiviteit kreeg, dan kan je –zolang het contract loopt- niet met een andere makelaar in zee gaan. Doe je dat toch en verkoopt de tweede makelaar uiteindelijk het pand, dan riskeer je zowel aan de eerste als aan de tweede makelaar een vergoeding te moeten betalen.

Vanaf 30 december eerstkomende moeten makelaars wel een nieuwe deontologische code naleven. Daarbij moet de vastgoedmakelaar nagaan of je reeds een bemiddelingsopdracht hebt gegeven aan een andere vastgoedmakelaar.

Werken met co-exclusiviteit

Je kan ook werken met een co-exclusiviteit. In dat geval geef je aan meerdere makelaars samen de opdracht om je onroerend goed te verkopen. Deze makelaars spreken dan onderling af hoe ze het ereloon onder elkaar verdelen. Zo maken ook afspraken over wie de nodige attesten aanvraagt, hoe informatie tussen hen wordt uitgewisseld enz.

Of niet-exclusiviteit

Je kan tenslotte ook afspreken met een makelaar dat hij geen exclusiviteit krijgt en dat je tegelijk ook met andere makelaars mag werken. Ga je op die manier te werk, dan is het belangrijk duidelijke afspraken te maken over het ereloon dat verschuldigd is ingeval van een verkoop. Zorg ervoor dat enkel de makelaar via wiens tussenkomst de verkoop werd geregeld een commissie kan vragen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)