3 zaken om rekening mee te houden voor je een bouwgrond koopt

22/10/2018 - partner: Immovlan.be

Je hebt de beslissing gemaakt en wil een bouwgrond kopen om een nieuw huis op te bouwen. Hou dan wel rekening met de volgende zaken alvorens je jouw handtekening zet…

1. Stedebouwkundige voorschriften

Je nieuwe huis zal aan bepaalde stedebouwkundige voorschriften moeten voldoen, maar ken je die ook? Wie weet kom je zaken te weten die je van je koop hadden doen afzien. Informeer grondig bij de verkoper of – nog beter – bij de gemeente.

2. Bodemkwaliteit

Laat een bodemonderzoek uitvoeren om de kwaliteit ervan te controleren. Let op, da’s niet hetzelfde als het krijgen van een bodemattest (dat je overhandigd wordt bij de aankoop en waarin alle mogelijke gegevens met betrekking op een eventuele bodemverontreiniging staan). Het bodemonderzoek dient om bijvoorbeeld na te gaan welk type fundering er nodig is en of er een kelder kan worden gebouwd. Allemaal zaken die invloed hebben op het budget.

3. Ligging vs prijs

Wat de prijs betreft: hou rekening met bijkomende bedragen die je zal moeten betalen, zoals voor registratierechten en notariskosten (ongeveer 15% van de prijs van de bouwgrond), de bodemtest…

Tot slot is er nog de ligging. Is er een school dichtbij? Openbar vervoer? Zulke zaken wegen mee op de financiële kant. Ook een zuidgerichte tuin duwt de prijs verder de hoogte in. Dat gezegd zijnde, kan je natuurlijk altijd je beste onderhandeltruukjes bovenhalen. Wees in zo’n geval wel goed voorbereid en zorg ervoor dat je op de hoogte bent van de vraagprijzen van gelijkaardige lappen grond in de buurt.

Lees ook : Overhandelen over de prijs van een huis: de to-do’s