Charleroi: dé stad in vernieuwing waar je moet investeren?

5/10/2018

Charleroi heeft geen al te beste reputatie bij Vlamingen. ";Het Detroit van België", wordt weleens gezegd. Nochtans is de stad aan een serieuze heropleving bezig. De krant Le Soir ging op onderzoek uit…

Het is best moeilijk om ons in te beelden dat Charleroi ooit een bruisende, rijke stad was die het voortouw nam op gebied van industrie en economie. Heel het land keek ernaar op, en terecht. Vandaag is dat wel even anders. De stad die hommage brengt aan Charles II, koning van Spanje en de Nederlanden (1665 – 1700) heeft een zeer beroerde reputatie. De meeste Vlamingen durven er zelfs geen voet binnenzetten. En toch is er hoop voor de toekomst.

Nieuwe pleinen, een sensationeel shoppingcenter, veel nieuwe appartementen, gerenoveerde huizen en, als kers op de taart, steeds meer culturele en andere stadsactiviteiten: Charleroi is aan een serieuze opmars bezig en het bestuur doet er tegenwoordig alles aan om het imago op te poetsen. De vruchten daarvan worden nu al geplukt, bevestigt Pascal Sape, baas van een lokaal immobiliënagentschap aan de krant Le Soir. Hij heeft het meerbepaald over een pand dat verkocht werd voor 400.000 euro zonder kosten of bijkomende werken. ";Ik moet toegeven dat ik er voor de vernieuwingen nooit zoveel voor zou hebben gekregen."

De prijzen in Charleroi stijgen dus, en voor wie in vastgoed wil investeren, is dit een geknipt moment om eens in ";Belgisch Detroit" een kijkje te gaan nemen. Prijzen liggen er nog steeds een pak lager dan in Brussel maar ook Namen. Of het allemaal rozegeur en maneschijn is? Dat nu ook weer niet: Charleroi blijft (voorlopig?) kampen met een criminaliteitsprobleem en er wonen vooralsnog veel druggebruikers, daklozen en prostituees.