Drie manieren om te reageren als één van de verkopers weigert zijn handtekening te zetten

3/09/2018

Je koopt een huis van een koppel dat aan het scheiden is. Hoewel beide verkopers het compromis ondertekenden wil één van hen nadien de notariële akte niet meer laten verlijden. Wat kan je in dat geval doen?

Het zou niet de eerste keer zijn dat als er meerdere verkopers zijn één van hen zich na het ondertekenen van het compromis bedenkt. In dat geval kan het verlijden van de notariële akte niet doorgaan. Maar hoe kan je dan als koper reageren?

Stuur een aanmaning

Het is belangrijk dat de verkopers in eerste instantie alsnog aangetekend worden aangemaand om de akte te verlijden. De notaris waarop je een beroep doet voor de opmaak van de authentieke akte kan hiervoor het nodige doen. De notaris kan daarbij meteen een datum en uur opnemen waarop de verkopers worden uitgenodigd om de akte te ondertekenen.

Gedwongen uitvoering vragen

Helpt het voorgaande niet, neem dan contact met een advocaat. Die kan een procedure opstarten voor de rechtbank om de notariële akte gedwongen te laten verlijden. Bovenop kan je eventueel een schadevergoeding vragen van de verkopers.

Of de ontbinding

Een alternatief bestaat er in dat je via je advocaat voor de rechtbank de ontbinding vraagt van de koopovereenkomst. Je kan dan meteen een schadevergoeding van de verkopers vragen. Betaalde je al een voorschot dan kan je dan eveneens terugkrijgen. Kijk in het compromis of daar geen bepaling instaat die aangeeft hoe hoog deze schadevergoeding is.