Onderhandelen over de prijs van een huis: de to-do’s

20/08/2018

Het huis of appartement van je dromen gevonden? Voor je begint te onderhandelen over de prijs, lees je misschien best eerst dit artikel…

Goed voorbereid zijn, is de eerste must-do. Hoe? Door allereerst uit te zoeken of de vraagprijs wel onderhandelbaar is. Daarvoor zal je moeten ‘aftasten’.

5 à 10 %

Ga na of het pand al lang te koop staat of niet, en of er van overbruggingskrediet bij de verkoper sprake is. Is dat het geval, is er meestal ruimte om te onderhandelen. Doorgaans spreken we van een vermindering van de totaalprijs van 5 tot 10%. Staat het huis al langer dan 6 maanden te koop, wil dat zeggen dat de vraagprijs te hoog is.

Tot hoeveel ben je bereid?

Spreek met jezelf af hoeveel je maximum wil bieden en ga daar geen euro over. Bepaal het op basis van de hypotheek die je aangaat en de geschatte waarde van het huis of appartement. Ga zeker na hoeveel een m² gemiddeld kost in de gemeente in kwestie.

Probeer jouw maximumbedrag zolang mogelijk geheim te houden en hou je er ook aan, zelfs als de verkoper bereid is 15% onder de prijs te gaan en jouw bod nog steeds lager ligt.

";Er zijn werken aan"

Zijn er werken die nog uitgevoerd moeten worden, is het EPC-attest beneden peil, moet er aan de nutsvoorzieningen gewerkt worden… Dit zijn allemaal argumenten om bij de verkoper aan te brengen. Is hij of zij gehaast, vraag dan korting in ruil voor een handtekening…

Staaf met voorbeelden

Kost het huis dat je wil meer dan gelijkaardige huizen in de buurt? Geef dit dat aan en nog het liefst met documentatie. Probeer op de hoogte te zijn van prijzen, recente aankopen enzovoort, alles wat je kan helpen om de discussie te winnen. Kijk bij makelaars in de buurt: zij zullen de vraagprijs van huizen nooit meer dan 20% boven de reële waarde afficheren.

En nu?

Doe de gesprekken in persoon. Start met een bod waarvan je weet dat de verkoper het nooit zal aanvaarden. Toon aan dat je het meent: dat je fondsen beschikbaar hebt, misschien al een ander huis, dat je bank je volgt… Uiteindelijk wil je dat de verkoper gelukkig is met jouw handtekening en niet dat van een ander…