Hoe kiest u het juiste bed?

19/07/2018 - Immovlan.be

Zeg me hoe je slaapt en op wat voor bed, en ik kan je vertellen hoe groot de kans is dat je fris en fruitig opstaat.

Ook al hebben we niet allemaal de luxe om een derde van onze tijd in ons bed door te brengen in de hectiek van het moderne leven, we brengen er in ieder geval wel veel tijd in door. Iedereen weet wel dat de kwaliteit van onze nachtrust bepaalt hoe we er fysiek en emotioneel aan toe zijn als we wakker zijn en hoe de dag verloopt. Daarom is het meer dan ooit essentieel om een goed bed uit te kiezen. Hier volgen alvast wat goede tips om eindelijk als een roosje te kunnen slapen.

Probeer het!

Lijkt een bed de juiste prijs-kwaliteitsverhouding te bieden? We kunnen je alleen maar aanraden om het uit te proberen. Nee, wees niet bang om er belachelijk uit te zien en ga languit liggen. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, heb je geen uren nodig om te weten of het bed je bevalt. Als dat niet het geval is, probeer dan wat anders. Een matras gaat hand in hand met het bedframe: een matras van een A-merk is er niet voor gemaakt om op een frame van een B-merk te worden geplaatst.

Een matras ligt op een frame

Een matras is niet los te zien van het bedrame. Denk er zelfs niet eens over na om je matras op de grond te leggen. Het ligt erg oncomfortabel en door een matras op de grond te leggen, krijg je niet de nodige ventilatie. Aangezien de matras direct contact maakt met de grond, stapelt de condensatie zich op om vervolgens onvermijdelijk te gaan rotten.

Voor een eenpersoonsbed is de nieuwe standaard 1m40, terwijl die voor twee personen richting de 1m60 of 1m80 gaat.

Leve natuurlijke materialen!

Haal steun en stevigheid niet door elkaar. Een ‘goed hard’ matras is voor niemand goed, maar je spieren – al uw spieren en dan vooral die in je rug – moeten kuilen of zwakkere punten in de lagen niet compenseren. Als je je hand tussen je onderrug en de matras kan stoppen, is er iets mis. We kunnen je dan ook alleen maar met klem aanraden om materialen van hoge kwaliteit te kiezen, zoals pocketvering, koudschuim of latex. Mousse is goed in bad maar niet in bed.

Vergeet synthetische materialen

In het algemeen worden synthetische materialen afgeraden, omdat ze transpiratie bevorderen en zo een walhalla voor huisstofmijt vormen. Uiteindelijk kan jouw droommatras een nachtmerrie zijn voor iemand anders, vooral als de twee slapers verre van dezelfde bouw hebben. Advies aan koppels: je kan samen een bedframe nemen en hetzelfde bed blijven delen, maar voor aparte matrassen kiezen. Een frame van 1m80 kan zonder problemen twee matrassen van elk 90 cm dragen, die ideaal zijn voor de lichaamsbouw van hun respectievelijke gastheer of -vrouw.