Wie kiest de makelaar?

13/07/2018

Je bent samen met enkele anderen eigenaar van een onroerend goed dat je wil verkopen via een makelaar. Wie mag in dat geval kiezen met welke vastgoedmakelaar in zee wordt gegaan?

Tussen eigenaars van een onroerend goed ontstaat wel eens discussie over met welke vastgoedmakelaar in zee moet worden gegaan voor een verkoop. Wat zijn in dat geval de spelregels?

Samen beslissen

Het gaat niet op om alleen een beslissing te nemen en zonder het akkoord van je mede-eigenaars het onroerend goed alvast te koop te zetten bij een makelaar van jouw keuze. Je moet het integendeel onderling eens worden over met wie in zee wordt gegaan. Zelfs een meerderheid kan niet beslissen. Er is integendeel unanimiteit nodig.

Je bent het niet eens

Stelt één van je mede-eigenaars het onroerend goed tegen je zin in toch te koop via een makelaar, dan hoef je het daar niet bij te laten. Je kan een aangetekend schrijven sturen naar de makelaar in kwestie om te eisen dat die het goed ‘uit de verkoop’ neemt. Weet overigens dat de makelaar een fout begaat als hij een onroerend goed te koop stelt zonder het akkoord van alle mede-eigenaars te hebben.

Niet akkoord, en dan?

Als je het onderling niet eens geraakt over de aanstelling van een makelaar, dan kan het onroerend goed niet op die manier verkocht worden. De kans bestaat dan dat één van de mede-eigenaars uiteindelijk naar de rechtbank stapt om daar een notaris te laten aanstellen. Als er dan geen akkoord volgt bestaat de kans dat het onroerend goed uiteindelijk openbaar wordt verkocht.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)