Waarop letten bij de aankoop van een tweede verblijf?

2/07/2018

Lijkt een tweede verblijf in een zonovergoten land je steeds aanlokkelijker? Wil je de koude winters ontvluchten? Dat begrijpen we, maar ga niet overhaast te werk.

Bij het aankopen van een pand in het buitenland kunnen heel wat addertjes onder het gras schuilen. Met de onderstaande tips voorkom je alvast een miskoop of erger onheil.

Ga altijd kijken

Een huis kopen op basis van een brochure is nooit verstandig. Ga vooraf een kijkje nemen, bekijk of de regio je bevalt en huur een tijdje een woning in de regio. Kijk verder dan enkel het huis, maar verken ook de buurt en schat in of alle faciliteiten en winkels vlot bereikbaar zijn.

Spreek met de lokale bevolking

Niet altijd even evident, maar een praatje met de lokale bevolking kan veel duidelijk maken. Vaar niet blind op de uitleg van de makelaar.

Kijk uit met het geven van een voorschot

Je kent de verhalen vast wel van mensen die hun voorschot in rook zagen opgaan? Er zijn best wel wat malafide personen aan de slag in deze sector en eens je een voorschot hebt overgemaakt is het vaak moeilijk om dit terug te krijgen.

Zorg dat je de fiscale gevolgen kent

Een tweede verblijf kan – zeker als je het gaat verhuren – een interessante investering zijn, maar zorg dat je er je broek niet aan scheurt. Wat moet je in België betalen en wat in het land van aankoop? Hoe moet je de inkomsten uit verhuur aangeven en ga zo maar door. Je weet het beter op voorhand dan dat je achteraf diep in de buidel moet tasten.

Houd rekening met de kosten

De aankoop van het pand is maar één deel van de kosten. Er zijn wel wat vaste kosten en vaak moet je ook lokale bewoners inschakelen om klusjes uit te voeren of een oogje in het zeil te houden. Verder zijn er vaak ook internetkosten, verwarmingskosten, water, elektriciteit. Als je de woning gaat verhuren, dan zal je ook geregeld wat herstelwerken moeten uitvoeren en bepaalde zaken opfrissen. Kosten die kunnen doortellen.

Verhuren? Zorg voor een betrouwbare partij

Vaak heb je bij het verhuren van je woning ook ter plaatse ondersteuning nodig. Dat kan een buur zijn, maar net zo goed een betrouwbaar vastgoedkantoor. Zij kunnen dan de sleutels overhandigen, de inventaris controleren en kijken of alles netjes wordt achtergelaten.