Waarom je je huis via een online veiling zou verkopen

11/06/2018

Online veilingen voor huizen is iets helemaal nieuw in België. Voor sommige verkopers lijkt dat een riskante onderneming, maar daar is niets van aan. In dit artikel leggen we uit waarom…

Biddit.be is een nieuw platform voor online verkopen dat door notarissen werd ontwikkeld. We hebben het al gehad over de werking ervan én over de voordelen voor de koper. Maar hoe zit het met de verkoper? Is de online verkoop voor hem of haar even veilig als een traditionele verkoop?

Het antwoord is ";ja": je moet je identiteit vrijgeven bij de registratie (via de app Itsme of met een identiteitskaartlezer) en dus weet de notaris exact wie er hoeveel geboden heeft. De koper heeft overigens genoeg tijd om zich langs zijn of haar kant voor te bereiden op de koop (bezoeken, budget bekijken etc.). aangezien er 6 weken zitten tussen de verschijning van het zoekertje en het einde van de veiling.

Renaud Gregoire, woordvoerder van de Belgische vereniging van notarissen, legt uit: ";Dankzij het vooronderzoek naar het pand en de identiteitscontrole van elke bieder (en niet enkel de hoogste bieder), mogen verkopers op hun beide oren slapen. Ze weten immers op voorhand dat hun pand verkocht is, hoeveel ze ervoor krijgen en dus ook dat ze het effectief uit handen zullen kunnen geven."