Houd hier rekening mee als je een opknaphuis koopt

31/05/2018 - partner: Immovlan.be

Heb je een beperkt budget en ben je een beetje handig? Dan kan het lonen om een opknaphuis te kopen. Ok, er mag dan misschien nog wat werk aan zijn, maar dat houd je niet tegen. Toch kun je maar beter met een aantal zaken rekening houden, voor je je handtekening zet.

Denk goed na en breng het hele project in kaart

Huizen die nog opgeknapt of gerenoveerd dienen te worden zijn vaak een stuk betaalbaarder dan piekfijn afgewerkte woningen, Breng echter voor je de beslissing neemt, toch maar even de renovatiekosten in rekening. Bekijk wat je wilt verbouwen, wat je zelf doet en waar je een externe partij voor nodig hebt. Ook de materiaalkosten mogen natuurlijk niet uit het oog verloren worden. Denk ook al na over hoe je de hele verbouwingen gaat bekostigen. Want deze kosten komen natuurlijk bovenop de kost van de aankoop van je woning.

Bepaal de volgorde

Je beschikt misschien niet over een zee van tijd of misschien is het budget om alles in één keer te verbouwen niet voorhanden. Een duidelijke volgorde en een plan van aanpak is belangrijk. Zo werk je ook ruimtes effectief af. Deel de verbouwing op in stappen en bepaal de prioriteiten. UIteraard zijn de stappen die nodig zijn om je huis effectief bewoonbaar te maken prioritair. Sommige verbouwingen verhogen de waarde van je huis, terwijl anderen enkel een leuk extraatje zijn voor de bewoners.

Houd rekening met duurzaamheid

Wie nu gaat verbouwen houdt maar beter rekening met duurzaamheid. Er zijn ondertussen heel wat regeltjes en deze zullen in de toekomst enkel maar strenger worden. Informeer je dus goed voor je aan de slag gaat en kies voor duurzame materialen. Hoe beter je isoleert, hoe lager je energierekening, dus deze kosten verdien je snel terug.

Ga op zoek naar betrouwbare aannemers

Wees realistisch in wat je zelf kunt doen en waarvoor je een aannemer inschakelt. Je netwerk en kenniskring is ideaal om een betaalbare en betrouwbare aannemer op de kop te tikken. Vraag altijd meerdere offertes op, maar kies niet blindelings voor de goedkoopste.

De financiering van je verbouwingen

Heb je zelf voldoende spaargeld dan hoef je hier minder van wakker te liggen. Een kleine buffer achter de hand houden voor onvoorziene kosten is altijd verstandig. Ander opties zijn de verbouwingen binnen je bestaande hypotheek financieren, je hypotheek verhogen of een nieuwe lening afsluiten. Voor heel wat verbouwingen zijn er premies beschikbaar, dus zorg dat je deze niet mist. Pak die verbouwingen aan, maar zorg dat je je niet vergaloppeert. Niet in kosten en niet in tijd. Wees realistisch!