Kan je een huis kopen ‘kosten in’?

23/04/2018 - partner: Immovlan.be

Als je een huis of appartement koopt betaal je als koper de kosten. Zo zal je de verkoop- of registratierechten moeten betalen, de kosten van een notaris, de BTW enz. Maar kan je andere afspraken maken? En waarop moet je dan letten?

Als koper van een onroerend goed moet je er rekening mee houden dat je er financieel met het betalen van de eigenlijke koopprijs nog niet bent. Je moet dus een extra budget hebben om de bijkomende kosten te betalen.

Andere afspraken kunnen

Hoewel je als koper in de regel deze bijkomende kosten moet betalen, kan je met de verkoper andere afspraken maken. Je kan perfect overeenkomen dat hij uiteindelijk instaat voor deze bijkomende kosten. Op die manier heb je meteen een goed beeld van wat de aankoop je in het totaal zal kosten. Evident moet de verkoper daar dan wel mee akkoord gaan wat maar zelden het geval is.

Neem een berekening op

Ga je op die manier tewerk, zorg er dan voor dat in de aankoopakte duidelijk blijkt wat de eigenlijke aankoopprijs is en hoeveel kosten erbij komen die de verkoper draagt. Doe je dat niet, dan bestaat namelijk de kans dat de verkoper achteraf zegt dat de aankoopprijs onvoldoende bepaald was in het contract. Een verkoper die alsnog onder het contract onderuit wil zou zo’n argument wel eens kunnen hanteren.

Geen geldige overeenkomst

Er bestaat al rechtspraak die zo’n argumenten ook aanvaard. Is dat het geval dan kan men zeggen dat er geen geldige koop-verkoopovereenkomst tot stand kwam. Je zal dan alsnog op zoek moeten gaan naar een andere onroerend goed of opnieuw moeten onderhandelen met de verkoper.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)