Recht van hoger bod bij gerechtelijke openbare verkoop: het is voorbij!

27/03/2018

Het zal je misschien vreemd in de oren klinken, maar een wet zal gerechtelijke openbare verkopen en minnelijke openbare verkopen eenvoudiger maken.

Laten we eerst en vooral een blik werpen op het concept: een gerechtelijke openbare verkoop of een minnelijke, openbare verkoop onder gerechtelijke vorm, wat is dat nu eigenlijk? Het gaat om openbare verkopen na een inbeslagneming of, bijvoorbeeld, verkopen waarbij een van de partijen een minderjarige, onbekwaam of failliet persoon is, enzovoort. Het gaat dus niet om vrijwillige openbare verkopen, waarbij de verkoper zelf beslist om tot verkoop over te gaan .

Een recht van hoger bod: wat is dat?

Bij een veilig verkoopt een notaris bezittingen aan de kandidaat-koper die het hoogste bod heeft gedaan. Logisch. Toch bestaat er een wet die toestaat dat wie er ook maar geïnteresseerd is in het geveilde artikel binnen de twee weken een nog hoger bod mag doen. Gebeurt dat effectief, wordt er een nieuwe verkoopbijeenkomst met de nieuwe startprijs georganiseerd.

Waarom herzien?

Omdat het lang duurt en kostbaar is om deze procedure uit te voeren. De nieuwe maatregel schaft het recht van hoger bod af en zal zorgen voor een proces dat minder kostbaar, en dus sneller en dynamischer is.

Wanneer gaat deze maatregel in?

De wet gaat van kracht op 1 mei 2018. Echter, een overgangsmaatregel is van toepassing voor de verkopen waarvan de eerste bijeenkomst is vastgelegd op een datum voor 1 september 2018.