Nieuwe regeling voor verkooprechten in Vlaanderen

19/01/2018 - partner: Immovlan.be

Als je op dit moment een woning koopt in Vlaanderen betaal je daarop meestal 10 % verkooprechten. De Vlaamse regering besliste om dit percentage binnenkort te veranderen. Aan welke wijzigingen mag je je verwachten?

Op de ministerraad van de Vlaamse regering van 22 december ll. werd er beslist om de registratierechten (in Vlaanderen verkooprechten genoemd) op de verkoop van een woning te verminderen. Wat verandert er binnenkort precies?

Eén tarief voor de eerste woning

Er bestaat binnenkort maar één enkel tarief meer van verkooprechten ipv dat er nu twee bestonden (met name normaal 10 % en bij klein beschrijf 5 %). Voortaan zal er bij de aankoop van een vastgoed dat je enige woning is (en waarbij je er binnen de twee jaar intrekt) een tarief van 7 % toepassing vinden. Koop je een tweede woning dan geldt dit tarief niet. In dat geval blijf je een tarief van 10 % betalen.

Korting voor bescheiden woningen

Als je een bescheiden woning koopt (het zou gaan om een woning waarvoor je niet meer dan 200.000 euro betaalt en in bepaalde steden of de Vlaamse rand 220.000 euro), dan zou je een korting krijgen op de verkooprechten. Meer bepaald zou je op de eerste schijf van 80.000 euro geen verkooprechten moeten betalen zodat je uiteindelijk 5.600 euro bespaart.

En bij renovatie?

Als je de woning die je koopt renoveert kan je al eveneens een korting krijgen op de verkooprechten, dit afhankelijk van de aard van de renovatie die je doet. Je zou de woning dan wel moeten renoveren binnen de vijf jaar na de aankoop. Ingeval van een renovatie die aan de wettelijke voorwaarden voldoet betaal je maar 6 % verkooprechten.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)