Verkoop nietig: wat als de woning een waardevermindering onderging?

18/12/2017

Je verkoopt een woning. Nadien wordt die verkoop nietig verklaard en ontvang je de woning terug. Maar wat zijn je rechten als de woonst intussen een waardevermindering onderging?

Er kunnen diverse redenen zijn om de geldigheid van een verkoopovereenkomst met betrekking tot een onroerend goed in vraag te stellen. Maar wat zijn de gevolgen als er sprake is van een nietigheid?

Het grote principe

De nietigverklaring van een overeenkomst brengt met zich dat de partijen, zo mogelijk, in dezelfde toestand worden geplaatst als die waarin zij zich zouden bevinden indien zij niet hadden gecontracteerd. De verkoper krijgt dus in principe de woning terug terwijl de koper –als die al betaalde- de koopprijs ontvangt. Eventueel kan één van de partijen ook nog een schadevergoeding vragen van de andere.

Minwaarde

Als de woning intussen minder waard is geworden is dat het probleem van … de verkoper. Die wordt namelijk geacht altijd eigenaar te zijn gebleven. Op die regel bestaat wel een uitzondering als het verschil in waarde toe te schrijven is aan het doen of laten van de koper. Als dat kan bewezen worden door de verkoper kan die een extra vergoeding aan de verkoper vragen.

Denk twee keer na

Als u als verkoper de nietigheid van een verkoopovereenkomst wil vragen gaat u maar beter na wat het onroerend goed nu nog waard is. Overleg met uw advocaat. De kans bestaat namelijk dat u uiteindelijk een minder waardevolle woning terugkrijgt. Het kan dan ook soms beter zijn om een andere vordering te stellen.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)