Een woning kopen of huren?

29/09/2014

U huurt een woning en u vraagt zich af wanneer u beter eigenaar zou worden? Het antwoord hangt af van een aantal criteria en huren is niet per se synoniem met "geld door ramen en deuren gooien". De hamvraag is: hoelang u in de woning zal blijven wonen? Hier volgt een overzicht van de punten die uw beslissing kunnen sturen.

 

De vrijheid

Huren:

Huren geeft u meer geografische vrijheid. Als u vindt dat uw woning te klein wordt, dat de huur te hoog is, dat uw nieuwe buren te veel lawaai maken en dat u te ver woont van uw nieuwe werkplaats, is een snelle verhuizing geen probleem: het is slechts een kwestie van maanden voor u een nieuw onderdak betrekt.

In de meeste gevallen is de huur van een woning niet levenslang gegarandeerd en het is altijd mogelijk dat de eigenaar het pand verkoopt of het zelf wil bewonen, en u dus uw woning zal moeten verlaten.

Kopen:

Als eigenaar kan u uw woning helemaal naar uw wens inrichten. Maar vergeet niet dat voor bepaalde wijzigingen aan uw vastgoed een toelating vereist is van de gemeentelijke administratie of stedenbouwkundige dienst.

Het onderhoud van de woning

Huren:

Het dagelijks onderhoud is altijd ten laste van de bewoners ervan, zelfs als zij huurders zijn. Anderzijds zijn noodzakelijke grote werken (nieuwe verwarmingsinstallatie, dakherstelling…) ten laste van de eigenaar.

Kopen:

Als eigenaar bent u verantwoordelijk voor het onderhoud van uw vastgoed.

Financieel

Huren: 

Als u niet over spaargeld beschikt of als uw inkomsten onregelmatig zijn, kunt u als huurder snel een woning vinden en van woning veranderen als de huur te duur wordt in verhouding tot uw inkomsten.

Als u huurt, staat u ook nooit voor hoge onvoorziene kosten als bijvoorbeeld uw verwarming het laat afweten of als de ramen versleten zijn.

Voor een korte periode (minder dan 4-5 jaar) is het vaak financieel voordeliger om te huren want de aankoop van een vastgoed brengt vele kosten met zich mee.


Kopen: 

Eigenaar worden betekent dat u grote bedragen moet vrijmaken. Maar het leven wordt almaar duurder en huurprijzen zijn gebonden aan de evolutie van de prijzen, en worden dus elk jaar geïndexeerd. Als u een woning koopt is uw kapitaal geïnvesteerd in iets tastbaars en blijvends, wat u op lange termijn een bepaalde stabiliteit geeft.

Bovendien zal u, als uw hypotheeklening is afbetaald, geen hoog maandelijks bedrag meer hoeven te betalen om onderdak te zijn en zal u volop kunnen genieten van uw inkomsten.

De aankoop van vastgoed is een investering: u zal het kunnen verhuren, verkopen of cadeau doen aan uw kinderen.

Simulatie financiering: aankoop versus huur

 
Het hier volgende voorbeeld is slechts schematisch, maar wel veelzeggend en kan dienen als basis voor een meer gedetailleerde berekening.
 

Het (vereenvoudigde) resultaat van de vergelijking aankoop/huren (1)

Aankoop (2)

Huur (3)

Beschikbaar kapitaal

30.000 €

Beschikbaar kapitaal

30.000 €

Lening

100.000 €

 

 

Maandelijkse aflossing

716 €

Starthuur

630 €

Situatie na 20 jaar

Situatie na 20 jaar

Totaal van de maandelijkse aflossingen

171.840 €

Totaal van de huurgelden

187.423 €

Waarde van de woning

163.454 €

Geïnvesteerd kapitaal

79.599 €

Saldo

-8.386 €

Saldo

-107.824 €

(1) Op basis van een woning ter waarde van 110.000 € (excl. aankoopkosten).

(2) Voor de eigenaar is de lening op vaste termijn (6 %) en terugbetaalbaar op 20 jaar. Men is van mening dat de fiscale voordelen te niet worden gedaan door het kadastraal inkomen, de onroerende voorheffing en de schuldsaldoverzekering. Men gaat uit van een netto revaluatie van het vastgoed van 2 % per jaar, na aftrek van de onderhoudskosten.

(3) Wat betreft de huurder houdt men rekening met een indexering van 2 % per jaar en een rentabiliteit van het geïnvesteerd kapitaal van 5 % netto per jaar (met herinvestering van de intresten).

Opgelet! Het financiële aspect mag niet alleen uw keuze bepalen. Uw familiale, persoonlijke en professionele situatie zijn de eerste parameters die in aanmerking komen. In bepaalde gevallen is het huren, zelfs als het financieel minder interessant is, de beste tijdelijke oplossing.