Hoe bied je op een onroerend goed?

23/10/2014

Als je een bod wil doen op een huis, appartement of bouwgrond vraagt de vastgoedmakelaar je wellicht om je bod op papier te zetten. Je bent daar maar beter voorzichtig mee.

Doe je een bod, dan is dat niet vrijblijvend. Als de verkoper het bod aanvaardt dan zit je daar aan vast en moet je kopen. Wil je je dan nog bedenken dan moet je een schadevergoeding betalen. De verkoper zal wel moeten bewijzen dat je het bod deed. Vandaar dan die veelal vraagt het op papier te zetten.

In de praktijk bestaat discussie of een bod kan worden bewezen via een SMS of mail. Je bent daar dus best voorzichtig mee. De verkoper op zijn beurt is niet gebonden. Zelfs als je de vraagprijs biedt kan de verkoper nog weigeren aan jou te verkopen. 

Hoe doe je het? 

Probeer te vermijden dat je het bod op papier moet zetten en tracht het mondeling te houden. Zet je het toch op papier, geef dan duidelijk aan welk onroerend goed je precies wil kopen, welke prijs je hiervoor wil geven en wie de kopers zullen zijn. Neem ook de belangrijkste voorwaarden op waaronder je wil kopen. Wil je bv. dat de koop wordt gesloten onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening, meldt dat dan in het bod.

Beperk je bod alleszins in tijd. Doe je dat niet, dan kan de verkoper het achter de hand houden en intussen op zoek gaan naar iemand die meer biedt. Jijzelf kan intussen niet zomaar naar een ander huis op zoek gaan tot de verkoper een beslissing neemt.