Verkoop appartement: vergeet het reservefonds niet!

27/10/2014

In heel wat appartementsgebouwen bestaat er een reservefonds. Dit is een soort van spaarpot waarin de mede-eigenaars af en toe een bedrag storten in functie van het aandeel van hun appartement in de gemene delen…

 
 
Zo wordt een kapitaal opgebouwd dat kan worden gebruikt om toekomstige grote uitgaven aan het gebouw te betalen (bv. vervanging van de lift, zware herstellingen aan het dak, …). In de wet staan er geen voorschriften van hoeveel geld er in het reservefonds moet zitten.
 

Wat bij verkoop?

 
Verkoop je je appartement, dan krijg je het geld dat je in het reservefonds hebt gestort niet terug. Dat blijft dus in het fonds zitten. De gelden die in het fonds zitten zijn nu eenmaal ‘gelinkt’ aan een bepaald appartement en niet aan een concrete eigenaar. De koper van je appartement krijgt dus eigenlijk het voordeel van wat jij hebt betaald. Het bedrag dat je hebt gestort in het reservefonds kan trouwens aanzienlijk zijn.
 

Hoe oplossen?

 
Je kan als verkoper perfect overeenkomen met de koper van het appartement dat die de door jou in het fonds gestorte sommen aan je terugbetaalt. Deze afspraak dien je wel expliciet te maken en ook op papier te zetten.  Doe dit overigens tegelijk met het ondertekenen van de verkoopsovereenkomst en niet achteraf. Anders kan de koper zeggen dat wat in het reservefonds zit deel uitmaakt van de koopprijs die werd afgesproken.
 
De syndicus kan je zeggen wat precies het gedeelte is van het reservefonds dat gelinkt is aan het verkochte appartement. Op die manier weet je meteen welk extra bedrag je aan de koper kan vragen. De syndicus moet die info trouwens geven bij een verkoop.