Hoeveel publiciteit mag je makelaar maken bij een stille verkoop?

17/04/2015

Als je je woning in alle discretie wil verkopen, moet je vastgoedmakelaar daar rekening mee houden. Gaat die te ver in zijn publiciteit dan begaat hij of zij een fout…

 

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom je niet wil dat een makelaar te veel publiciteit maakt voor de verkoop van je woning. Misschien wil je namelijk geen verkeerde signalen geven aan je klanten of wil je gewoonweg de verkoop niet aan de grote klok hangen. Je kan dan vragen dat je makelaar de woning ‘in stille verkoop’ zet.

Maak goede afspraken

In de overeenkomst die je met de makelaar afsluit, spreek je best expliciet (en op papier) af hoever hij in zijn publiciteit kan gaan. Hoe duidelijker je in deze afspraken bent hoe minder discussies er laten kunnen rijzen. Maak je enkel mondelinge afspraken met je makelaar dan kan je die later wellicht niet bewijzen. Je zal dan maar moeilijk kunnen verhinderen dat je makelaar te ver gaat in wat hij doet.

Spreek je af dat je makelaar het adres van je huis niet mag publiceren dan moet hij er ook voor zorgen dat de gegevens die hij wel opneemt het voor een gemiddelde lezer niet zomaar toelaten om zonder zijn tussenkomst het goed te lokaliseren.

De makelaar gaat te ver

Gaat de makelaar te ver in de publiciteit die hij maakt dan begaat hij een fout. Lijd je daardoor schade dan kan je een schadevergoeding van hem vragen. Je kan ook eventueel de overeenkomst die je met hem sloot vervroegd laten beëindigen. Overweeg je dat te doen, win dan eerst het advies in van iemand die juridisch geschoold is.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}