Kan je zeker kopen als je de vraagprijs biedt?

16/06/2015

Als je de vraagprijs die wordt vermeld op de website van een makelaar biedt, ben je dan zeker dat je het huis of appartement ook effectief kan kopen? Immovlan.be schept duidelijkheid…

Een huis, appartement of bouwgrond wordt op een website aangeboden tegen een welbepaalde prijs. Je wil tegen die prijs ook kopen. In dat geval volstaat het niet de vraagprijs te bieden om zeker te zijn dat je ook effectief kan kopen.

Waarom is dat zo?

De publicatie op de website van een vastgoedmakelaar, waarbij het onroerend goed tegen een bepaalde vraagprijs te koop wordt gesteld, is geen bindend aanbod. Het is alleen maar een uitnodiging aan kandidaat-kopers om zelf een bod te doen. De verkoper zit dan ook niet aan vast aan de prijs waartegen het onroerend goed te koop wordt gesteld.

Zelfs als je als kandidaat-koper de vraagprijs biedt, kan de verkoper nog altijd weigeren om met jou in zee te gaan. Hij kan zelfs verkopen aan iemand anders tegen een hogere, dezelfde of een lagere prijs.

Hoe oplossen?

Zet je bod niet op papier ook al bied je de volledige vraagprijs. Doe je dat toch, beperk dan je bod alleszins in de tijd. Vraag dat de verkoper dadelijk standpunt inneemt of hij tegen de vraagprijs aan jou wil verkopen of niet.

Dring er op aan dat de onderhandse verkoopovereenkomst zo snel als mogelijk wordt opgemaakt. Laat de verkoper minstens een verkoopbelofte ondertekenen. Zolang dat niet gebeurt, ben je niet zeker dat je het onroerend goed ook kan aankopen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)