Waarop letten bij de keuze van je makelaar?

3/02/2016

De ene makelaar is de andere niet en het beroep is niet door iedereen even geliefd. Een goede vastgoedmakelaar neemt je echter werk uit handen en verkoopt je huis aan betere voorwaarden dan je zelf zou kunnen. Maar hoe pik je nu dat pareltje uit de massa? Hier volgen alvast enkele tips :

Hoe kies je ene makelaar

 

  • Spreek met een aantal makelaars af en ga voor degene waar je een klik mee hebt. In je huis zit veel van je persoonlijkheid en de persoon die je pand gaat verkopen heeft er maar beter voeling mee. Kies voor de makelaar die tijd voor je neemt en die oprecht interesse heeft in jou en je pand. Wekt de makelaar vertrouwen bij je op, dan zal die datzelfde gevoel ook overbrengen op potentiële kopers.
  • Ga altijd in zee met een erkende makelaar. Zo zit je altijd safe als er toch problemen moesten ontstaan.
  • Zet alle afspraken met je makelaar duidelijk op papier. Goede afspraken maken goede vrienden. Doe dit onmiddellijk bij het begin van de samenwerking.
  • Check referenties. Bekijk de website van je makelaar, informeer bij vrienden en pluis facebook uit. Zo ben je er zeker van dat je kiest voor een makelaar met een vlekkeloze reputatie. Heeft de makelaar gelijkaardige panden in portefeuille dan heeft hij/zij wat ons betreft een streepje voor.
  • Informeer bij je makelaar wat hij/zij van plan is te doen om je huis snel verkocht te krijgen. Welke acties plant je makelaar, waar publiceert hij/zij het pand en welke extra inspanningen worden geleverd? Het helpt natuurlijk als je makelaar over een groot netwerk beschikt, informeer hier naar. Een makelaar die de dag van vandaag niet online te vinden is mijd je beter.
  • Kies bij voorkeur voor een makelaar die de regio kent. Een makelaar met kennis van zaken weet wanneer je woning correct geprijsd is, heeft voeling met de streek en de geplogenheden die er heersen. Een makelaar heeft zeker ook een adviserende rol.
  • Onderhandel over de kosten. Maar onthoud, goedkoop is niet altijd beste koop. Onderhandel over de commissie, vraag naar de verkoopovereenkomst en spit deze grondig uit. Let zeker op verborgen kosten, sommige makelaars durven al eens kosten aanrekenen ook als de woning niet verkocht geraakt. Let daar mee op!

Informeer je dus grondig voor je met een vastgoedmakelaar in zee gaat maar onthoud, de meeste makelaars zijn betrouwbaar en willen je pand op een correcte verkopen. Een beetje voorzichtigheid is geboden maar tegenwoordig is alles online te vinden en wordt het kaf snel van het koren gescheiden.

Kies de partij waar je een mooie overeenkomst mee kan sluiten en geef je makelaar ook alle tools en ondersteuning bij de verkoop van je huis. Jullie kunnen er samen maar beter van worden. Succes!

Tekst: Kevin Stickens