Word je belast als je een woning met winst verkoopt?

5/04/2016

Als je een woning of appartement een korte tijd na de aankoop ervan met winst verkoopt, riskeer je daarop belastingen te moeten betalen. Wat moet je hiervan weten?

 

Er kunnen heel wat reden bestaan waarom je als eigenaar van een huis of appartement dat vrij snel na de aankoop al opnieuw wil verkopen. Zo wil je misschien verhuizen, heb je het geld dat in de woning zit nodig om iets anders te kopen of duikt er eenvoudigweg een kandidaat-koper op die een zeer gunstig bod doet.

De fiscus klopt soms aan

Als je binnen de vijf jaar na de aankoop je huis of appartement verkoopt en er bij die verkoop winst wordt gemaakt, kan de fiscus een meerwaardebelasting van je vragen. Die bedraagt 16.5 % op de meerwaarde te vermeerderen met de gemeentelijke opcentiemen. Het tarief kan hoger zijn als er speculatieve doeleinden gepaard gaan met je aan- en verkoop of als geoordeeld wordt dat de meerwaarde een beroepsinkomen is. 

Hoe bereken je de meerwaarde? 

De belasting wordt berekend op de meerwaarde. Dat is het verschil tussen de aankoop- en de verkoopprijs. Voor de berekening van de meerwaarde wordt de aankoopprijs verhoogd met de werkelijke kosten van de aankoop (notariskosten) of met een forfaitair kostenpercentage van 25%. 

Je mag de met 25 % verhoogde aankoopprijs ook nog eens verhogen met 5% per verlopen jaar sinds de aankoop en met facturen van werken die werden uitgevoerd. Kreeg je vergoedingen voor schade aan het gebouw, dan moet je die aftrekken. Van de verkoopprijs mag je de bewezen kosten die betaald zijn naar aanleiding van de verkoop in mindering brengen (bv. de kosten van je makelaar).  

De regels spelen niet altijd 

De belasting is niet van toepassing als de woning of het appartement je enig woonhuis is, als je het onroerend goed erfde of als het woonhuis toebehoort aan minderjarigen of onteigend wordt. Koop en verkoop je een onbebouwde grond, dan geldt een ander belastingsysteem (dat vind je hier).

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}