Mag je een bouwgrond met winst verkopen?

5/04/2016

Als je een grond kocht mag je die nadien natuurlijk ook met winst verkopen. Hou er rekening mee dat je riskeert belastingen te moeten betalen op de meerwaarde.

Als je als privé-persoon een onbebouwde grond koopt en verkoopt, kan je worden belast op de meerwaarde die je hierbij realiseert. Is het kopen van gronden je beroepsactiviteit, dan zal een ander belastingregime van toepassing zijn. 

Hoeveel belastingen betaal je?

Bij de verkoop van een onbebouwde grond betaal je een verschillend tarief aan belasting naargelang wanneer je de grond verkoopt. Doe je dat binnen de vijf jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde in beginsel belast aan een tarief van 33 %.

Verkoop je de grond na meer dan vijf jaar maar minder dan acht jaar na de aankoop, dan wordt de meerwaarde belast aan een tarief van 16,5 %. Heeft de verkoop plaats meer dan acht jaar na de aankoop dan wordt de meerwaarde niet belast.

Hoe bereken je de meerwaarde?

De meerwaarde is het verschil tussen de aan- en verkoopprijs. Net als bij de berekening van de meerwaarde van huizen en appartementen (meer daarover lees je hier) mag je de aankoopprijs verhogen met een forfait van 25 % (of de werkelijke kosten) en met 5 % per jaar. Je mag ook de kosten die je had bij de verkoop in mindering brengen op de prijs die je ontving. 

Een tuinhuis telt niet

Als je een woning of appartement met winst verkoopt, word je dus lager en minder lang belast dan als je een grond verkoopt. Door alvast een tuinhuis te zetten op je grond kan je deze regels niet omzeilen en zeggen dat je onder de ‘kortere’ regeling valt. Als er op de grond een gebouw staat waarvan de verkoopwaarde lager is dan 30 % van het geheel, wordt de grond namelijk als onbebouwd aanzien.

 

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}