Hoelang mag je nog blijven wonen na de verkoop van je huis?

6/10/2016

Je verkoopt je huis en bent op zoek naar een andere woning. Hoe lang mag je in dat geval nog blijven wonen? Welke afspraken kan je maken met de koper?

Als je woning sneller verkocht is dan je dacht of iemand spontaan een ‘niet te weerstaan’ bod doet op je huis (dat eigenlijk niet te koop staat), kan het wel eens gebeuren dat je nog niet dadelijk een andere woonst hebt om naar te verhuizen. Wat kan je dan doen?

Je moet vertrekken tegen de akte 

De eigendom van de woning die je verkoopt gaat op de koper over bij het verlijden van de notariële akte. Op dat moment geef je als verkoper ook de sleutels af. Het is dus belangrijk dat je tegen dat moment ook effectief verhuisd bent. 

Andere afspraken maken

Je kan met de koper wel andere afspraken maken. Zo kan je bijvoorbeeld overeenkomen dat je ook na het verlijden van de notariële akte nog een tijdlang mag blijven wonen in het huis dat je verkocht. Je kan meteen ook afspreken of die bewoning gratis is dan wel dat je daar een bepaald bedrag per maand voor moet betalen. Dit alles is een kwestie van onderhandelen.

Het is belangrijk de afspraken die je op dat vlak maakt ook op papier te zetten zodat er naderhand alvast geen discussies kunnen ontstaan. De notaris kan je bij het opmaken van de nodige documenten en clausules behulpzaam zijn.

Verwittig de verzekering

Vergeet -als je na de akte nog een tijdje blijft wonen- niet om je verzekeraar te verwittigen. Je bent nu eenmaal niet langer de eigenaar van het pand maar wel de gebruiker/bewoner.


Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)