Mag je als mede-eigenaar bieden bij een openbare verkoop?

28/10/2016

Een onroerend goed waarvan je mede-eigenaar bent wordt openbaar verkocht. Mag je zelf ook bieden op deze verkoop of moet je dat aan anderen overlaten?

Je bent samen met je ex-echtgenoot (of broers en zussen) eigenaar van een onroerend goed. Je raakt het onderling niet eens over wat er met het pand moet gebeuren zodat het uiteindelijk openbaar wordt verkocht. Mag je zelf bieden op deze openbare verkoop?

Geen beletsel 

De wet verbiedt je niet op deze verkoop te bieden. Dat geeft je trouwens een interessante positie. Als er namelijk weinig interesse is voor het huis of appartement kan je het misschien goedkoop inkopen. Wordt er toch serieus geboden, dan wordt allicht een goede verkoopsopbrengst gerealiseerd. In beide gevallen kan je dus als winnaar uit de verkoop komen.

De volledige prijs ophoesten 

Je moet er wel rekening mee houden dat de andere mede-eigenaars kunnen vragen dat je de ganse koopprijs op tafel legt als je koopt op een openbare verkoop (en dus niet alleen de prijs die overeenkomt met het deel van de anderen in het onroerend goed). Je moet dus ook jouw deel ‘voorschieten’. De prijs (en ook jouw deel) blijft dan geblokkeerd tot er een akkoord is over de verdeling. Pas op dat moment krijg je je deel terug. Een denkpiste om dat op te lossen bestaat er in te werken met een overbruggingskrediet.

Hou rekening met de kosten 

Hou bij de bepaling van je bod rekening met de kosten van de openbare verkoop. Als mede-eigenaar betaal je wel minder dan een gewone koper. De notaris kan je de juiste kosten meedelen.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}