Kan je je woonkrediet herfinancieren bij je eigen bank?

22/12/2016

Je denkt eraan om je woonkrediet te herfinancieren. Kan je dat doen bij je eigen bank of moet je dat noodzakelijk bij een andere bank doen? Met wat moet je rekening houden?

Met de lage rentevoeten herfinancieren heel wat mensen hun hypothecair krediet. Soms wordt daarbij wel eens gedacht dat dat enkel kan bij een andere bank. Maar is dat wel zo?

Het kan ook bij je eigen bank

Je kan in principe je krediet ook herfinancieren bij je eigen bank. Je hoeft dus niet noodzakelijk bij een andere kredietgever te gaan aankloppen. Je bank zal je wel een vergoeding vragen van drie maand intrest en dit als wederbeleggingsvergoeding. Bovendien zal je bank je een dossierkost vragen.

De kosten zijn lager

Als je het krediet herfinanciert bij je eigen bank, heeft dat als voordeel dat je een ganse reeks kosten niet opnieuw moet betalen. Denk daarbij maar aan de kosten van de kredietakte bij de notaris, de kosten van een hypotheekvestiging of hypothecair mandaat en de kosten van doorhaling van de eerdere hypotheek (bij de vorige kredietgever). Op die manier bespaar je al snel enkele duizenden euro’s.

De intrestvoet is allicht hoger

Je eigen kredietgever zal je allicht een rentevoet voorstellen die hoger ligt dan wat je op een andere bank zal krijgen. Dat staat dan tegenover de lagere kosten. Wat uiteindelijk de meest aangewezen formule is, hangt af van geval tot geval. Het is dan ook aangewezen zowel bij je eigen bank als bij een andere kredietgever een simulatie te laten maken van wat je uiteindelijk bespaart.

Tekst: Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}