Hypothecaire lening afsluiten = dossierkosten betalen?

13/06/2017

Heel wat banken rekenen je een dossierkost aan als je een hypothecaire lening afsluit. Over welk bedrag gaat het? Waar moet je rekening mee houden?

 

 

Als je een hypothecaire lening wil afsluiten, is het belangrijk niet alleen naar de rentevoet te kijken. Hou ook rekening met de bijkomende kosten die je eventueel worden aangerekend. Die kunnen namelijk verschillen van bank tot bank.
 

Dossierkost en schattingskost

Heel wat banken vragen dat je een dossierkost betaalt. Die dient zogenaamd om de administratie rond de hypothecaire lening te bekostigen. Daarbovenop kan de bank eventueel ook nog eens een schattingskost aanrekenen. Deze kost houdt verband met de schatting om de waarde van de woning die je wil kopen vast te stellen.
 

Over hoeveel gaat het?

De kosten voor het dossier en de schatting kunnen verschillen van bank tot bank. Ze kunnen ook binnen een bank nog eens afhangen van het bedrag van de lening.
 

In heel wat gevallen bedraagt de dossierkost tussen de 300 en de 600 euro. Voor de kost van de schatting kan u ook al snel enkele honderden euro’s kwijt zijn. Het is dan ook belangrijk dit alles mee te tellen als je de totale kostprijs van een lening berekent.
 

Een kwestie van overeenkomen

De wet laat je bank wel degelijk toe om dergelijke kosten aan jou te vragen. Je kan op jouw beurt wel met je bank (voor het aangaan van het krediet) onderhandelen om de kost te laten wegvallen dan wel die te verminderen. Hoe liever de bank met jou in zee wil gaan, hoe sneller ze geneigd zal zijn een toegeving te doen met betrekking tot deze kosten.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}