Is een bod op een huis altijd bindend?

3/07/2017

Je doet een bod op een huis. Enkele dagen later heb je daar spijt van. Zit je dan aan het bod vast? Wat kan de verkoper doen als je het niet honoreert?

Het gebeurt wel eens dat mensen in een opwelling een bod doen op een huis, appartement of bouwgrond. Toch denk je maar beter twee keer na vooraleer je daartoe overgaat.

 

Het bod is bindend

Als je een bod doet op een onroerend goed, zit je daaraan vast. Als de verkoper ingaat op je bod dan ben je verplicht om te kopen. De verkoper zal natuurlijk wel moeten kunnen bewijzen dat je het bod effectief deed. Het is dan ook belangrijk duidelijk aan te geven in je bod wat je precies wil kopen en welke prijs je daarvoor wil betalen.

 

Een voorbehoud inlassen

Je kan natuurlijk in je bod altijd een zeker voorbehoud inlassen. Zo kan je bijvoorbeeld aangeven dat je het bod doet op voorwaarde dat je effectief ook een lening krijgt bij de bank. Je zou bijvoorbeeld ook een bod kunnen doen op voorwaarde dat je eigen woning binnen een korte (welbepaalde) tijd verkocht wordt.

 

Als je bod op papier staat is het belangrijk de precieze voorwaarden waaronder je het doet duidelijk te vermelden. Op die manier kan er tenminste geen discussie bestaan. Koppel aan je bod overigens ook een duurtijd waarbinnen het geldt.

 

Je houdt je er niet aan

Als je je uiteindelijk niet houdt aan het bod, dan  kan de verkoper een schadevergoeding van je vragen. Veelal gaat het daarbij om een bedrag van zowat 10 % van de aankoopprijs van het onroerend goed. Dat betekent dan ook meteen dat een bod (dat je uiteindelijk niet wil honoreren) je heel wat geld kan kosten.

door Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}