Verkoop geannuleerd: heeft vastgoedmakelaar nog recht op commissie?

11/07/2017

Je doet een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verkoop van je huis. Heeft hij dan recht op zijn commissie als de koop uiteindelijk toch niet doorgaat omdat de koper geen lening krijgt?

In een verkoopcompromis staat vaak een clausule dat die wordt aangegaan onder de opschortende voorwaarde van het verkrijgen van een lening. Moet je je makelaar zijn commissie betalen als de verkoop dan uiteindelijk niet doorgaat?

 

Je wordt als consument beschermd

Als je als consument een beroep doet op een vastgoedmakelaar hoef je je hieromtrent geen zorgen te maken. De wet zegt nu eenmaal dat als de verkoop niet doorgaat omdat een opschortende voorwaarde niet is vervuld, de makelaar geen commissie van jou kan vragen. Krijgt je koper geen lening, dan hoef jij met andere woorden de vastgoedmakelaar niet te betalen.

De koper wil de akte niet verlijden

Wil de koper de notariële akte niet verlijden en moet je bijvoorbeeld de ontbinding van de koop vragen aan de rechtbank, dan liggen de zaken anders. In dat geval kan je makelaar veelal wel vragen dat je hem betaalt, tenzij hij mee verantwoordelijk is voor de ontbinding van de overeenkomst. Jij op je beurt kan dan een schadevergoeding vragen van je koper.

Het bedrag van deze schadevergoeding wordt in de verkoopcompromis vaak vastgesteld op 10 % van de koopprijs. Je houdt dus na betaling van de vergoeding aan je makelaar nog een deel voor jezelf over.

En als je geen consument bent?

Ben je geen consument (maar bijvoorbeeld een bedrijf dat een onroerend goed verkoopt), dan liggen de zaken anders. De makelaar zou in dat geval in de makelaarsovereenkomst die met jou wordt afgesloten kunnen overeenkomen dat hij wel gerechtigd is op een commissie als de verkoop uiteindelijk niet doorgaat wegens het niet vervuld zijn van een opschortende voorwaarde. 

Het is dus belangrijk het makelaarscontract grondig na te lezen voor je dat tekent.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)