Vastgoedmakelaar kiezen: wie beslist als er meerdere eigenaars zijn?

8/08/2017

Je bent met meerderen eigenaar van een onroerend goed. Iedereen is akkoord om dat te verkopen. Alleen raak je het niet eens over de vastgoedmakelaar op wie je een beroep wil doen. Wat kan je dan doen?

 

Bij een echtscheiding of na een erfenis gebeurt het maar al te vaak dat er meerdere eigenaars zijn van een onroerend goed. Wat kan je doen als één van de mede-eigenaars gaat dwarsliggen als het er op aankomt een makelaar te kiezen om het pand te verkopen?

Je moet het eens zijn

Om het onroerend goed te koop te kunnen stellen via een makelaar moet je het allen eens zijn. Ben je bijvoorbeeld met vijf eigenaars dan is het akkoord van alle eigenaars vereist. Het volstaat dus niet dat een meerderheid van de eigenaars het eens is om via een welbepaalde makelaar te werken.

Openbare verkoop

Raak je het niet eens over een vrijwillige verkoop, dan kan elk van jullie naar de rechtbank stappen om een notaris te laten aanstellen. Die wordt belast met de vereffening-verdeling van het huis. Kom je ook bij de notaris niet tot een akkoord en is een verdeling in natura niet mogelijk, dan zal een openbare verkoop zich allicht opdringen.

Onderhandelen

Om een openbare verkoop te vermijden kan je proberen alsnog een akkoord te vinden. Je kan bijvoorbeeld zoeken naar een andere makelaar waar je het allen mee eens kan zijn of je kan eventueel twee makelaars inschakelen. Een professioneel (notaris, bemiddelaar, advocaat enz.) kan eventueel helpen in deze onderhandeling.

Jan Roodhooft, advocaat (www.ra-advocaten.be)

{{NEWSLETTER_BOX}}