Een ergonomische keuken

22/02/2011

Meer dan ooit speelt de keuken een centrale rol in een woning. We brengen er ook meer tijd in om te eten, koken, enz. Vandaag is de keuken niet meer een afgesloten ruimte in een hoek van het huis. Integendeel komt de keuken nu op de leefruimte zoals de woon- of eetkamer.

 

De keuken is nu een volledige sociale ruimte. Daarom moet de keuken zo functioneel en comfortabel als mogelijk zijn. Hierna vindt u enkele tips en adviezen om uw keuken ergonomisch te maken:

 
• Het is aangewezen de werkbladhoogte aan te passen aan uw lengte. Denk ook aan de spoelbak en het fornuis: als u afwast, moeten de toppen van uw vingers de bodem van de spoelbak raken met gestrekte armen; en als u kookt, moet je met een gestrekte arm in de potten kunnen roeren.
• Deuren in de onderkasten zijn geen goed idee omdat u geen overzicht op de inhoud ervan krijgt. Kies liever voor grote laden.
• Zorg ervoor dat de drie belangrijkste elementen van de keuken (de kookplaat, de spoelbak en de koelkast) vormen een driehoek of, als u een kleine keuken hebt, een onzichtbare lijn van 6 meter maximum.
• Plaats de oven en de microwave op armhoogte om hete veilig uit te halen (en zo verbranding te vermijden).
• Voordat u een keuken bestelt, denk aan uw gewoontes: eet u in de keuken? Eet u liever opgewarmde schotels of kook u graag? Deze gewoontes hebben uiteraard een invloed op de manier waarop uw keuken ingedeeld zal worden.

Ontdek onze Special Batibouw

Hierna vindt u enkele nieuwigheden die u op Batibouw kunt ontdekken:

Makkelijk gesorteerd

Vlakke en platte dampkap

Bron: www.batibouw.be