Nieuwe keuken kiezen: 4 fouten die je niet mag maken

7/07/2017

Keukens staan steeds meer centraal in het interieur tegenwoordig en het lijkt wel of iedereen zich ondertussen ontpopt heeft tot een hobbykok. Als je dan toch zoveel tijd achter de potten en pannen doorbrengt doe je dit maar beter op een ergonomische manier. Hier zijn 4 fouten om te vermijden als je een nieuwe keuken kiest…

 

1. De verkeerde vaatwasser kiezen

We mogen de vaatwasser dan wel niet meer kunnen missen, net zo vaak is deze een bron van frustratie en een gesel voor de rug. Ondertussen zijn fabrikanten echter met dit probleem aan de slag gegaan. Zo zijn er al vaatwasmachines op de markt waarvan de onderste vullade zachtje omhoog komt, zodat je je niet zo ver hoeft te bukken en je je rug dus een heel stuk ontlast.

2. Je toestellen onverstandig positioneren

Ruimte besparen is één ding, ergonomisch en praktisch denken een heel andere zaak. Plaats je toestellen niet te laag om ruimte te winnen, want op lange termijn blijkt dit al te vaak onpraktisch en belastend. Plaats ook geen zaken te hoog en al zeker geen toestellen, producten of toebehoren die je veelvuldig gebruikt. Zorg dus dat je oven op de perfecte hoogte staat en heb je al eens gedacht aan een dampkap die in het aanrecht past?

3. Geen rekening houden met lichaamslengte

Idealiter is de hoogte van je keukenblad natuurlijk afgestemd op je lengte. Een hoogte van 90 cm is ideaal als je niet van de grootste bent. Meet je boven de 170 cm, dan is 95 cm praktischer. Een kleine tip? Kan je met je vingers zonder je voorover te buigen de bodem van de spoelbak aanraken, dan werk je op de juiste hoogte!

Uiteraard zijn niet alle gezinsleden even groot. Delen jullie de keuken frequent, dan kunnen mobiele planken of verhoogde stukken een (tijdelijke) oplossing bieden. Zo werkt iedereen op een ergonomische manier.

4. Legplanken boven lades verkiezen

Neem je tijd om op voorhand je keuken rustig uit te tekenen en praktisch in te delen, zo voorkom je achteraf frustratie. Zorg voor een logische structuur. Hou er rekening mee dat lades een genot zijn om mee te werken en je lichaam de nodige rust gunt. Misschien tijd om die kasten en legplanken te bannen?

De grootste belasting komt voort uit het voortdurend bukken in een keuken. Lades vallen dan ook te verkiezen boven legplanken. Je moet minder vaak door de knieën om een product helemaal achteraan de kast te nemen. Een bijkomend pluspunt is dat je ook een veel beter overzicht houdt over je producten en toestellen. Zo doe je misschien nog inspiratie op.

door Kevin Stickens

Bron: Bouwen & Verbouwen

{{NEWSLETTER_BOX}}