4 tips | Zo maak je je barbecue schoon!

5/08/2022

Wie zomer zegt, zegt BBQ. De avonden mogen dan super gezellig zijn, de volgende ochtend zit je wel met een vuil rooster. Wij vertellen je alvast even hoe je je BBQ in optimale staat houdt.

Barbecueën is fijn, maar een vuil rooster valt moeilijk uit te sluiten. Een eerste tip is om het rooster een nacht te laten weken in een vuilniszak met azijn, biotex of soda. Op die manier komt het vuil los en kan je het er makkelijker af halen. Het rooster kan trouwens het best schoon gemaakt worden als het nog een beetje warm is. De meeste mensen gaan aan de slag met een staalborstel, maar weet dat een prop aluminiumfolie een perfect alternatief kan bieden. Combineer dit met wat sap van een citroen en in geen tijd is je rooster weer proper.

De rest van de barbecue schoonmaken

Maak niet enkel het rooster schoon, maar vergeet ook de rest van de BBQ niet. Ook hier hopen zich vet- en etensresten op. Reinig je BBQ toch minstens één keer grondig per jaar. Maak de kuip leeg en reinig deze met water en wat afwasmiddel. Voor de aangekoekte resten doe je weer beroep op aluminiumfolie of een staalborstel. Bijzondere producten zijn niet nodig.

Snelle tips

  • Je kan ook altijd het rooster een nachtje in de tuin op het gras laten liggen. Door de ochtenddauw wordt zelfs hardnekkig vuil losgeweekt.
  • Citroensap zorgt ervoor dat het vuil zich veel minder gaat vastzetten. Bovendien voorkom je zo dat het vlees aan het rooster gaat ‘plakken’.
  • Hoe sneller je je rooster reinigt, hoe minder het vuil de kans krijgt om vast te koeken. Zo hoef je minder te schrobben.
  • Kijk verder dan enkel het rooster en geef de complete barbecue af en toe eens een beurt. Een zachte doek en wat afwasmiddel volstaan om deze klus te klaren.

Voor je gaat barbecueën check je beter ook maar even of deze nog functioneert. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.