Welk materiaal voor de spatwand in je keuken?

26/01/2021

De spatwand in de keuken heeft meestal geen prioriteit. Toch kun je met deze wand een unieke touch aan je keuken geven. Het spreekt voor zich dat een spatwand functioneel moet zijn, maar het oog wil ook wat. Welke materialen zijn er en wat is de beste optie voor jou?

Een natuurstenen spatwand

Graniet, marmer en blauwsteen komen omwille van het niet-poreuze eigenschappen het vaakst voor in de keuken. Dit materiaal is krasbestendig, kan tegen warmte en is makkelijk in onderhoud. Het gaat om een natuurlijk materiaal, dus elke steen is uniek. Dit kan voor kleurverschillen en een verschil in motief zorgen: niet iedereen is daar fan van.

Inox

In de meeste industriële interieurs vinden we een spatwand uit inox terug. Dit materiaal is sterk, hygiënisch en makkelijk te ontvetten. Bovendien gaat inox langs mee en is het één van de meer betaalbare oplossingen. Inox is naadloos, al is het materiaal wel vatbaar voor krassen en zie je er snel vlekken op.

Glas

Wil je van je werkblad en spatwand één vloeiend geheel maken, dan is glas zeker een optie. Het geeft een moderne look aan je keuken, maar er zijn wel wat mogelijke nadelen. Zo kan vocht zich ophopen en zijn vlekken snel zichtbaar.

Composiet

Composiet blijft aan populariteit winnen. Je kan spelen met de kleuren en de prijzen variëren sterk. Er zijn heel wat fabrikanten en goed kiezen is belangrijk. Het is een zeer sterk en uiterst onderhoudsvriendelijk materiaal. Het gaat om een duurzaam materiaal, dat lang meegaat en wat te herstellen valt. Het materiaal is niet hittebestendig en het is uitkijken voor krasjes.

Tegels

Afsluiten doen we met de klassieker: tegels. Hier kan je je helemaal laten gaan, de mogelijkheden zijn immers enorm. Het is vaak de goedkoopste oplossing, al heb je natuurlijk ook peperdure tegels. Tegels zijn sterk, vochtbestendig, maar de voegen nemen wel snel vuil op. Het plaatsen kost wel wat tijd, maar het resultaat mag er dikwijls zijn.