4 criteria om de koelkast te vinden die het meest geschikt is voor u!

18/08/2020

Met de hittegolven die zich de laatste jaren lijken te vermenigvuldigen, hebben onze koelkasten de neiging om aan volle kracht te draaien gedurende de hele zomer. Het is doorheen de 20ste eeuw een onmisbaar stuk witgoed geworden, dus kies hem goed!

Voor welk volume kiest u?

Het volume, maar ook de verdeling tussen de compartimenten van de koelkast en de diepvries, wordt bepaald door je aankoop- en consumptiegedrag. Huishoudens die de voorkeur geven aan zelfgemaakte gerechten op basis van verse producten die de dag zelf gekocht worden, kiezen beter voor een koelkast met een ruim volume. Zij die eerder koken op basis van bevroren voedingswaren en minder vaak boodschappen doen, kiezen daarentegen beter voor een ruime diepvries.

De algemene regel is dat een koelkast 100 liter moet tellen voor één persoon, en je daaraan 50 à 60 liter moet toevoegen per bijkomende persoon in het huishouden. Voor een gezin van vier volwassenen kies je dus voor een toestel van ongeveer 250 liter. Qua diepvries reken je op 40 liter voor één persoon en 20 liter per bijkomende persoon, wat neerkomt op een honderdtal liter voor hetzelfde huishouden van vier personen.

Wat met de lades?

Over het algemeen worden drie lades aangeraden om verschillende voedingswaren op te bergen. Zo kan je alles rangschikken rekening houdend met de temperatuurnoden: een eerste lade voor vlees en vis, een tweede voor fruit en groenten, en een derde voor ijs en desserts.

Moet je kiezen voor een vrijstaande diepvries?

Heb je plaats tekort in de keuken of eet je gezin voornamelijk eten uit de diepvries? Dan is een vrijstaande diepvries misschien nuttig, en nog meer wanneer je vaak in grote hoeveelheden kookt om het in kleine porties in te vriezen. Dit type diepvries kan perfect in een kelder, wasplaats of garage gezet worden. Kies voor een model dat onderverdeeld is in verschillende compartimenten of uitgerust is met lades. Het maakt uw leven een stuk gemakkelijker!

Hoe lang kan je voedsel bewaren in de diepvries?

De algemene regel is dat je reeds ingevroren producten tot 2 à 3 jaar kan bewaren, afhankelijk van het type: tot vijf maanden voor verse producten zoals vis, tussen 6 en 8 maanden voor varken, kalf of lam, en tot twaalf maanden voor rund en gevogelte. Reken voor fruit op 8 maanden!