Een nieuwe keuken: welk budget?

20/07/2020

Samen met de badkamer heeft de keuken de laatste jaren aan belang gewonnen. Er zijn nieuwe trends, de keuken is nu open naar de living toe en een echte leefruimte. Zin in verandering? Dit is het budget dat u moet voorzien…

Drie factoren hebben een invloed op de prijs van een keuken: het afwerkingsniveau, de werkuren en de uitrusting.

Afwerkingsniveau

Als u wil kiezen voor een standaardkeuken van ‘klassieke’ kwaliteit (daarmee bedoelen we niet basic), kan u perfect terecht in de grote meubel- en woonwinkels. Reken op 250 tot 500 euro per vierkante meter, plaatsing inbegrepen. Daar moet u ongetwijfeld nog ongeveer 2.000 euro bijtellen voor de elektrotoestellen. Voor een keuken van 10 m² kan u dus rekenen op ongeveer 6.000 euro.

Wil u een meer ‘premium’ keuken met een meer verzorgde afwerking en kwaliteitsmaterialen, voorzie dan een supplement van 20 tot 40%. Diezelfde keuken van 10 m² komt dan op ongeveer 9.000 euro.

Maatwerk?

Wil u meubels die perfect aangepast zijn aan de ruimte die u ter beschikking heeft? Dat is perfect mogelijk en heel wat specialisten staan klaar om u daarbij te helpen. Ook hier hangt alles af van de materialen die u kiest (en de oppervlakte, uiteraard), maar het lijkt redelijk om uit te gaan van een budget van 13.000 euro (plaatsing en toestellen inbegrepen) voor een duurzame kwaliteitskeuken.

Werkuren

Als u een overtuigd doe-het-zelver bent, kan u perfect zelf starten met de plaatsing van uw keuken. Maar opgelet: zelfs de klassieke modellen die verkocht worden in kit zijn niet eenvoudig om te assembleren en doen u misschien spijt krijgen van uw beslissing. Weet dat professionals er zelden langer dan een dag over doen om een mooie keuken te plaatsen!

Uitrusting

Hier hangt natuurlijk alles af van wat u nodig heeft, en wat u al in huis heeft en wil hergebruiken. Startende vanaf nul, varieert het budget tussen de 1.200 en 5.000 euro voor de huishoudtoestellen.