Gezonder koken: Dit zijn de juiste reflexen!

4/05/2020

Er gaat niets boven thuis koken voor een evenwichtig dieet! Het is belangrijk om de samenstelling van de producten in de gaten te houden, maar ook de hoeveelheid suiker, zout en vet. Tegelijkertijd is het van tel om een paar dagelijkse routines over te nemen of te herzien.

Koken met mate

Het bereiden van gezonde maaltijden is echt niet zo ingewikkeld. Soms is het echter een kwestie van bepaalde gewoontes afleren, vaak geërfd van onze (groot)ouders. Als je je zorgen maakt over vet, begin dan met het vermijden van systematisch boter te gebruiken. De voorkeur gaat uit naar plantaardige oliën, zoals olijfolie, liefst biologisch en koudgeperst.

Zout mag niet systematisch!

Vaak volstaan specerijen en kruiden. En om witte suiker in je yoghurt, desserts en bereidingen te vervangen, kan je kiezen voor rietsuiker, honing, agavesiroop of zelfs appelmoes.

Compleet in plaats van verfijnd

Nog een tip om aan te nemen: geef de voorkeur aan zetmeelrijke voedingsmiddelen in hun "volledige" vorm. Of het nu gaat om rijst, pasta of brood, vergeet de witte versies en kies voor hun volkoren, complete of multigranen tegenhangers. Zo heb je alle voordelen van de schil en de kiem van het graan, die beide rijk zijn aan vitaminen, voedingsstoffen en vezels.

Om een “Cozyvisit” mee te maken, klik hier!