Voedsel vacuüm verpakken: de voor- en nadelen

17/04/2020

De uitvinding van de koelkast, de diepvriezer en blikken heeft het dagelijkse leven van huishoudens veranderd. Voordien was het altijd al een probleem om voedsel in zijn natuurlijke staat te houden (d.w.z. zonder zouten, roken of onderdompelen in bijvoorbeeld olie of alcohol). Vandaag de dag komt dit alternatief voor koel houden steeds meer voor: vacuümverpakking.

Bijna niets dan voordelen!

Invriezen en inblikken leidt tot een transformatie van voedsel, met een verlies van zowel vitaminen als smaak. Mede daarom hebben veel professionals zich geleidelijk aan gewaagd aan vacuümverpakken, wat alsmaar populairder wordt, vooral dankzij de komst van machines die steeds toegankelijker en compacter worden. Genoeg om de levensduur van je eten met vijf keer te verlengen!

Het is echter noodzakelijk om over hoogwaardige apparatuur te beschikken om ervoor te zorgen dat de vacuümverpakking op de juiste wijze wordt uitgevoerd, terwijl deze zo goed mogelijk moet worden aangepast aan de kwetsbaarheid van het te conserveren product. Denk bijvoorbeeld aan rode vruchten of bepaalde vloeibare levensmiddelen.

Vacuümverpakking maakt het mogelijk om zuurstof te verdrijven, wat grotendeels verantwoordelijk is voor de verspreiding van bacteriën. Zodra de lucht is onttrokken, wordt de zuurstof geëlimineerd, net als de micro-organismen die verantwoordelijk zijn voor voedselbederf. Het maakt het ook mogelijk om vitaminen te besparen (waar bevriezing ze na enkele weken elimineert), zonder de textuur en de smaak van het voedsel te veranderen. Dit maakt het gemakkelijker om zich te organiseren in de keuken, door meerdere maaltijden van tevoren te bereiden en in grotere hoeveelheden te kopen zonder te hoeven weggooien.

Ten slotte heeft vacuümverpakking de eigenschap het maceratieproces en de rehydratatie van het voedsel te versnellen. Een conserveringsmethode die qua hygiëne min of meer gelijkwaardig is aan conserven in blik, aangezien 80% van de kiemen en bacteriën wordt verwijderd!

En hoe zit het met de nadelen?

Naast de aankoop van een vacuümverpakkingsmachine (tel 150 euro voor een machine van goede kwaliteit), die essentieel is, moet je natuurlijk ook de plastic conserveringszakken kopen. Dit levert een aanzienlijke hoeveelheid afval op, aangezien ze niet herbruikbaar zijn…

En ook: vacuümverpakking comprimeert het voedsel, waardoor het vervormt. Hoewel dit geen probleem is voor een stuk vlees of voor een vloeibare bereiding, is het toch heel wat anders voor pakweg een stuk taart.