De vaatwasser, ideaal tegen virussen!

13/03/2020

Aangezien het coronavirus zich over de hele wereld blijft verspreiden, vragen gewone burgers zich af welke strategieën ze kunnen toepassen om het risico op besmetting zoveel mogelijk te beperken.

Intussen weet iedereen dat lichamelijk contact beperkt of zelfs vermeden moet worden, dat de handen regelmatig gewassen moeten worden, dat we in een papieren zakdoek moeten niezen (om deze vervolgens in de vuilnisbak te smijten). Maar hoe zit het met alledaagse gebruiksvoorwerpen zoals borden en bestek?

De beste manier om ze te ontdoen van alle ziektekiemen en virussen is ze in de vaatwasser deponeren. Daarin heeft het (corona)virus immers geen kans om te overleven.

Enkele aanbevelingen

Hoe heter, hoe beter. Een vaatwasser kan water tot 75°C verwarmen en in combinatie met een reinigingsmiddel zorgt dit voor een effectieve verwijdering van bacteriële kolonies en virussen.

Weet ook dat zowat een derde van de vaatwassponzen ziekteverwekkers bevatten. Wie thuis geen vaatwasser heeft en er zeker van wil zijn dat de spons ";veilig" is, plaatst hem voor elk gebruik 30 seconden in de magnetron.

Tot slot is het vanzelfsprekend dat je vaatwasser, om een effectieve bondgenoot te zijn, goed onderhouden en regelmatig gereinigd moet worden (vooral de filters). Zorg er bij het uitnemen van de vaat voor dat je handen perfect schoon zijn, anders kunnen er ziektekiemen en bacteriën op de vaat achterblijven…